Religija i javnost

Najradikalnija europska časna sestra Teresa Forcades 11. svibnja u Rijeci

Denis Romac

Forcades se održati predavanje u Art kinu Croatia

Forcades se održati predavanje u Art kinu Croatia

Po obrazovanju liječnica, koja je doktorirala iz područja javnog zdravstva, a onda na Harvardu magistrirala teologiju, sestra Teresa ne štedi ni samu Crkvu, koju naziva svojom crkvom, ali tu instituciju istodobno smatra patrijarhalnom i mizoginom utvrdom



Katalonska benediktinka i ikona europske ljevice Teresa Forcades uskoro ponovno dolazi u Hrvatsku, ovaj put u Rijeku, gdje će u Art kinu Croatia, u sklopu iznimno uspješne serije tribina »Religija i javnost« riječkog Filozofskog fakulteta, 11. svibnja održati predavanje »Socijalna pravednost i kršćanstvo u Europi danas«. 


   Forcades je prošlog ljeta bila gošća šibenskog Festivala alternative i ljevice FALIŠ, gdje je hrvatskoj javnosti predstavila svoja razmišljanja koja su, inače, potpuno nezamisliva za današnju Katoličku crkvu u Hrvatskoj. Sestra Teresa, naime, radikalna je kritičarka današnjeg kapitalizma »u kojem su prava i potrebe ljudi stavljene u stranu« i svih njegovih glavnih obilježja: bankarskog sustava, konzumerizma, militarizma, a pogotovo politike štednje i bolnih rezova, koji »idu protiv potreba većine i u korist interesa manjine«. 


   Po obrazovanju liječnica, koja je doktorirala iz područja javnog zdravstva, a onda na Harvardu magistrirala teologiju, sestra Teresa ne štedi ni samu Crkvu, koju naziva svojom crkvom, ali tu instituciju istodobno smatra patrijarhalnom i mizoginom utvrdom, ne videći ni jednog jedinog razloga da ženama bude onemogućen pristup visokim položajima, kako u crkvenoj, tako i u javnoj sferi. Zbog toga Teresu Forcades nazivaju feministkinjom, no to nije sve, budući da sestra Teresa – na užas tradicionalnih crkvenih struktura – brani i pravo na kontracepciju, kao i pravo na pobačaj, smatrajući da Katolička crkva mora »humanizirati« svoj odnos prema tom pitanju. 


   Sestra Teresa istodobno je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti, a aktivna je i u španjolskom pokretu Indignadosa (Ogorčeni). Riječ je o pokretu nastalom na masovnim prosvjedima protiv politike štednje 2011. godine, na čijim je idejama kasnije formiran i Podemos, stranka nove ljevice koju glavnostrujaški mediji nazivaju radikalnom, zbog činjenice da je program te stranke, kojoj najavljuju pobjedu na jesenskim španjolskim parlamentarnim izborima, izrazito antikapitalistički.  

  Zato sestru Teresu nazivaju i najradikalnijom europskom časnom sestrom, a zasigurno je riječ o hrabroj osobi, koja se ne libi kritike najvećih autoriteta današnjice, što je svrstava među najutjecajnije i najzanimljivije intelektualke europske i svjetske ljevice danas.