Izgradnja objekta

Reciklažno dvorište Mihačeva Draga u funkciji na jesen

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Cijeli prostor bit će namijenjen ponajprije odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada



RIJEKA Izgradnja Centralnog dvorišta KD Čistoće Mihačeva Draga je došla na pola puta do završetka, stoga se otvorenje može očekivati u rujnu, po izdavanju uporabne dozvole, saznajemo od Marine Babić Brusić, Branka Andrijaševića i Milana Zagorca iz KD Čistoće. Radovi su započeli početkom veljače, njihov završetak se očekuje u kolovozu, nakon čega će uslijediti uobičajena procedura koja prethodi otvaranju dvorišta (tehnički pregled, izdavanje uporabne dozvole i slično).


Trenutno se radi na uređenju gornjeg platoa dvorišta; montira se čelična nadstrešnica gdje će se razvijati sustav za baliranje papira, kartona i pet ambalaže te se cijela lokacija poravnava, kako bi se na kraju asfaltirala. U donjem dijelu dvorišta, odmah kod njegovog ulaza, gradi se separator za zauljenu vodu.



Dvorište će biti opremljeno i mobilnom vagom koju karakterizira integrirani računalni sustav koji omogućuje identifikaciju korisnika, certificirano vaganje prikupljenog materijala i memoriranje podataka kao što su vrijeme sakupljenog materijala, težina i tip otpada. Prostor će biti i pod videonadzorom.





Prema riječima naših sugovornika, izgradnja reciklažnog dvorišta (što je obveza svake jedinice lokalne samouprave) ne pretpostavlja izgradnju masivnih objekata, koliko postavljanje »podzemne« infrastrukture. U dvorištu treba još napraviti podeste za spremnike, koji će biti različitih veličina i u njima će se skladištiti različite vrste otpada, dopremiti potrebnu opremu za rad i 25 spremnika. Jedno je sigurno: nakon završetka radova cijeli prostor bit će u potpunosti namijenjen ponajprije odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada.


Mihačeva Draga će primati papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja, masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterijije, električni i elektronička oprema, toneri, autogume i drugo. Prikupljeni otpad dalje će se odvoziti oporabiteljima, na daljnju obradu, reciklažu. Većina uporabitelja nalazi se u Hrvatskoj te preuzimanje određenih vrsta otpada (toneri, boje, ulje) naplaćuje, budući da je skupo njihovo adekvatno zbrinjavanje. Radno vrijeme Dvorišta trebalo bi biti od 8 do 20 sati.


– Iako je uvriježeno mišljenje kod građana da reciklažna dvorišta nagrđuju okoliš, to zapravo nije istina. Ovdje je riječ o vrlo uređenom prostoru u kojem dominiraju posude, a za okoliš i njegovo očuvanje je puno gora opcija da ovakvih sadržaja nema, navode naši sugovornici.


Ovaj zahvat je težak 2.323.527 kuna (iznos bez PDV-a), od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s oko 80 posto odnosno s iznosom od 1.740.000 kuna. Riječ je zapravo o važnom projektu KD Čistoće i Grada Rijeke, budući da se uređuje površina od čak 14.742 metra kvadrata.