Vrtićki programi

Raznolike cijene predškolskih ustanova: Vrtić u Čavlima 900, a u Viškovu 400 kuna

Ingrid Šestan Kučić

Orepčić – u Kraljevici ista cijena za jasličku i vrtićku grupu / Foto S. DRECSHELR

Orepčić – u Kraljevici ista cijena za jasličku i vrtićku grupu / Foto S. DRECSHELR

Različite cijene odraz su različitog sufinanciranja jedinica lokalne samouprave pa tako za smještaj djeteta u Dječji vrtić Čavlić roditelji mjesečno za vrtićki program izdvajaju 900, dok isti takav program viškovske roditelje košta 400 kuna



RIJEKA Iako sve predškolske ustanove u Rijeci i okolici imaju približno istu ekonomsku cijenu jasličkih i vrtićkih programa cijena koju plaćaju roditelji bitno se razlikuje od jedne do druge jedinice lokalne samouprave pa tako roditelji s prebivalištem u Općini Čavle plaćaju najskuplji smještaj djeteta u jaslice i vrtić, dok oni s prebivalištem u Općini Viškovo za tu uslugu izdvajaju više nego upola manje.



Pogodnosti za višečlane obitelji


Što je više djece u obitelji vrtić je jeftiniji, a to pravilo vrijedi gotovo u svim jedinicama lokalnih samouprava koje idu na ruku roditeljima s više djece pa snižavaju cijene za drugo, treće ili četvrto dijete. Većina općina i gradova smještaj trećeg djeteta u vrtić i jaslice ne naplaćuje roditeljima, a jedino u slučaju Grada Rijeke to pravilo vrijedi tek za četvrto dijete, dok se za treće dijete cijena umanjuje za 60 posto.





Različite cijene odraz su različitog sufinanciranja jedinica lokalne samouprave pa tako za smještaj djeteta u Dječji vrtić Čavlić roditelji mjesečno za vrtićki program izdvajaju 900, dok isti takav program viškovske roditelje košta 400 kuna, što na godišnjoj razini znači da su roditelji Čavlića »kažnjeni« s čak 5 tisuća kuna većim davanjima od roditelja viškovskog vrtića. Cijena jasličkog pak programa u Čavliću iznosi 1.200 kuna, a roditelji jasličara na Viškovu za istu uslugu izdavajaju 700 kuna. Ravnateljica Čavlića Josipa Hlača tako visoku cijenu jaslica obrazlaže činjenicom da roditelji djece tog vrtića ne moraju brinuti o troškovima pelena, vlažnih maramica i o dječjoj masti, jer sve te troškove snosi vrtić, a toga prema njenom mišljenju nigdje nema.


– Mi smo do sada ekonomsku cijenu godinama imali 1.800 kuna, no s obzirom na izgradnju novog vrtića, povećanje prostora, kao i povećanje broja zaposlenih morali smo povisiti ekonomsku cijenu na 2.400 kuna za jaslice te 2.200 kuna za vrtićki program. Roditelji koji imaju dvoje, troje ili više djece, kao i samohrani roditelji te jednoroditeljske obitelji i invalidi domovinskog rata ostvaruju popust pa mjesečna cijena za vrtić iznosi 450 kuna, a jaslice 600 kuna, ističe Hlača.


Skup standard


Dodajući kako je standard skup, a taj se vrtić može pohvaliti visokim standardom, Hlača napominje kako se vrtić prilikom ovogodišnjih upisa i formiranja odgojnih skupina strogo pridržavao poštovanja pedagoških standarda po pitanju broja djece u skupinama.


Iako u Čavliću ističu uvjerenje da su po pitanju osiguranja besplatnih pelena i vlažnih maramica jedinstveni, takva je praksa uobičajena i u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor Kastav, jer kako kaže ravnateljica Helena Ninković Budimlija za 950 kuna mjesečno u jasličkoj skupini roditelji sve to dobivaju.


– Vrtićki cjelodnevni program roditelja mjesečno košta 750 kuna, a program na engleskom jeziku za isti uzrast je 900 kuna. Ekonomska cijena vrtićkog programa je 2.150 kuna, a jasličkog programa 2.350 kuna. Mi jesmo malo skuplji od primjerice riječkog vrtića, ali za 200 kuna više kada je u pitanju jaslički program roditelji ne moraju brinuti o pelenama i drugim higijenskim potrepštinama, kaže ravnateljica.



Može i skuplje


Cijena od 1.200 kuna za jaslice i 900 kuna koliko izdvajaju roditelji Čavlića može biti i veća, a to je slučaj kod roditelja koji nemaju prebivalište u Općini Čavle pa tako ovisno o iznosu sufinanciranja jedinice lokalne samouprave za smještaj u Čavliću i to za vrtićki program izdvajaju i do 1.390 kuna mjesečno. To je slučaj, kaže ravnateljica Josipa Hlača, kod roditelja s riječkom adresom.


– Djeca s područja Jelenja imaju pravo na sufinanciranje od 900 kuna, Grad Kastav sufinancira pak 920 kuna, a Grad Opatija 1.200 kuna. Najniže sufinanciranje je Grada Rijeke koji izdvaja 810 kuna za djecu u našem vrtiću koja imaju prebivalište u Rijeci, kaže ravnateljica.



Slične cijene ima i vrtić Orepčić iz Kraljevice, jer jaslice roditelja mjesečno koštaju 972 kuna, a cjelodnevni vrtićki program 846 kuna, dok roditelji u Kostreni bez obzira pohađa li dijete vrtić ili jaslice plaćaju jedinstvenu cijenu od 771 kuna. Jedinstvena cijena pravilo je i u bakarskom vrtiću i iznosi 750 kuna mjesečno iako je ekonomska cijena za vrtićki i jaslički program različita pa tako za vrtićki iznosi 1.850 kuna, a za jaslički program 2.250 kuna.


Jedinstvena cijena


I najveći vrtić na širem riječkom području Dječji vrtić Rijeka ima jedinstvenu cijenu za jaslički i vrtićki program, no mjesečno sudjelovanje roditelja u punoj mjesečnoj cijeni usluga ovisno je o mjesečnom dohotku po članu kućanstva u odnosu na utvrđenu hrvatsku prosječnu mjesečnu pa tako može iznositi 550, 600 ili pak 720 kuna mjesečno. Ekonomska cijena riječke predškolske ustanove iznosi 2.167 kuna.


Jedinstvenu cijenu od 700 kuna mjesečno ima i klanjski vrtić, kao i Dječji vrtić Grobnićki tići Jelenje koji je sto kuna skuplji, a ravnateljica Stanislava Perušić kaže kako cijena može biti i sto kuna manja ukoliko roditelji imaju pravo na dječji doplatak. Ono što je karakteristika jelenjskog vrtića je najniža ekonomska cijena koja iznosi 1.700 kuna mjesečno.


– Ekonomska je cijena jedinstvena za oba programa i godinama je takva, iako se na jasličkom programu najviše gubi zbog većih troškova. Smatramo da je cijena za roditelje prihvatljiva, iako se ne može reći reći da je niska, zaključuje Perušić.