Poruka Banskim dvorima

Radnici Dine u 10 sati blokiraju Krčki most: gladni smo, Vlada mora prekinuti ovu agoniju

Bojana Mrvoš Pavić

Nemamo nikakvih prihoda, nemamo što jesti i prosvjed je naš način da kažemo što mislimo, poručili su radnici omišaljske petrokemije koji će most blokirati na sat vremena



RIJEKA/ZAGREB Radnici Dine u četvrtak će u deset sati na sat vremena blokirati promet krčkim mostom, u znak prosvjeda zbog šest neisplaćenih plaća, ujedno tražeći od Vlade da provede vlastitu odluku o ulasku HEP-a, HŽ Carga i drugih vjerovnika u vlasničku strukturu i ponovnom pokretanju proizvodnje u omišaljskoj petrokemiji. Prosvjed organizira Stožer za obranu Dine, nastao po uzoru na zagrebački Stožer za obranu DIOKI-ja. 


    – Blokirat ćemo most jer smo gladni. Želimo poslati jasnu poruku Vladi da mora prekinuti ovu agoniju, pokrenuti proizvodnju i dati nam da zaradimo svoje plaće. Nemamo nikakvih prihoda, nemamo što jesti i prosvjed je naš način da kažemo što mislimo. Mi nismo sindikalisti koji su sebe davno osigurali, nego grupa običnih radnika koja pokušava ukazati na očajni položaj u kojem smo se našli, zajedno s kolegama iz Zagreba. Nije nam namjera pri tom se svađati sa sindikatom niti bilo s kim drugim, jer mislimo da je dosta podjela i mržnje. Želimo ujediniti radnike iz Rijeke i Zagreba, kazao je Miljenko Ferenčak, koji na prosvjednom skupu očekuje između pedeset i sto radnika Dine. 


    Na najavu skupa na mostu reagirao je Sindikat radnika Dine, čije vodstvo smatra da je Stožer nelegitiman i ne može zastupati interese radnika budući da ga osnovala, kako ističu, samo nekolicina zaposlenih. Ipak, Predrag Mihaljević iz Sindikata ističe kako se ne čudi organizaciji prosvjeda. 




    – To je samo početak očajničkih poteza financijski i psihički dotučenih radnika. Što više, takav razvoj događaja, odnosno nepredviđene individualne akcije, sindikat najavljuje već duže vrijeme i bilo je samo pitanje vremena kada će započeti. Imam razumijevanja i apsolutno nemam ništa protiv odluke pojedinaca da idu i najradikalnijim metodama, ali još uvijek tvrdim da je sindikat krenuo tim putem da bi Dinu i njene radnike vrlo brzo zadesila sudbina Jadrankamena. Održat ćemo Skupštinu sindikata u ponedjeljak u 12:00 sati i ukoliko do tada ne bude zadovoljavajućeg rješenja osnovat ćemo pravi stožer na Skupu radnika u koji će biti pozvan župan Vidoje Vujić i načelnik Općine Omišalj Tomo Sparožić, kao i uprava Dine, kazao je Mihaljević.


Zagrebački Stožer za obranu Diokija, koji je svoj prosvjed prvotno najavio također za danas, donio je odluku kojom ga odgađa za utorak. Radnici će krenuti put Markovog trga i tražiti prijem u Vladi, kod premijera Milanovića, kako bi mu postavili pitanje ima li Vlada uopće namjeru, i potrebu, ponovno pokretati proizvodnju u nekad uspješnom Diokiju, koji i danas ima svoje tržište i kupce.