Projekt katoličkih skauta

Radio Skaut: Prvi skautski radio u Hrvatskoj

Andrej Petrak

Zdrug katoličkih skauta  Riječke nadbiskupije pokrenuo je Radio Skaut / Sergej Drechsler

Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije pokrenuo je Radio Skaut / Sergej Drechsler

Radio je počeo s emitiranjem jučer u 11 sati, a program će biti emitiran 24 sata. Streaming je moguće slušati putem weba www.radioskaut.hr i »tune in« opcije na Soundcloudu

Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije pokrenuo je Radio Skaut, prvi skautski radio u Hrvatskoj, kojem ciljanu skupinu predstavljaju mladi i njihovi svekoliki interesi. Radio Skaut počeo je s emitiranjem jučer u 11 sati, a prva gošća u eteru bila je županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Streaming je moguće slušati putem weba www.radioskaut.hr i »tune in« opcije na Soundcloudu. Program će biti emitiran puna 24 sata, a Asja Pavlović, voditeljica odnosa s javnošću Zdruga i Radio Skauta, najavila je da će to biti radio vrhunske glazbe, koji svestrano promiče skautske vrijednosti.

– Trudit ćemo se biti opušteni, duhoviti i mladenački. U informativnom programu bit ćemo otvoreni, nepristrani i neutralni, a ono što se neće čuti u našem programu su psovke i vrijeđanja. Vodit ćemo se skautskim zakonima po kojima živimo. Skautu je čast zadobiti povjerenje, mora biti uljudan, ne smije lagati, tračati, diskriminirati i dovoditi u pitanje nečije dostojanstvo. Naša djela bit će čista kao i naše misli i riječi, najavila je Pavlović.


Ekumenski projekti


Predsjednik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske Marin Miletić podsjetio je da su osnovani prije 14 godina u župi na Srdočima, kad su kaže, bili mali, ali svjesni su da su svi veliki najprije bili mali.


– Danas okupljamo više od 200 skauta u Rijeci i više od 700 u Hrvatskoj, radimo s vrtićkom djecom, osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima. Pokrenuli smo više humanitarnih i ekumenskih projekata, poput organizacije ljetovanja za djecu Vukovara i Srebrenice u Rijeci, a ovo ljeto prvi put ugostit ćemo djecu banjalučke biskupije. S pokretanjem radija ne mislimo stati, mislimo dalje rasti. Naš ogroman entuzijazam i polet mogu mnogo toga nadomjestiti, rekao je Miletić.




Ivona Perković ispred sušačkih gimnazijalaca najavila je njihovu emisiju »Žuta ludnica«, koju će uređivati i voditi učenici trećeg razreda i maturanti, a želja im je stvoriti zabavnu emisiju koju će gimnazijalci slušati za vrijeme učenja i pred izlazak van. Pored »Žute ludnice«, na Radio skautu emitirat će se »Sedmi dan«, nedjeljna emisija s homilijom katoličkog svećenika i mislima pape Franje, »Naši dečki«, emisija koja promiče vrijednosti Domovinskog rata, »Dijalog«, posvećen međuvjerskom dijalogu i toleranciji, »Strast i predanje« o skautskim projektima, »U zdravom tijelu zdrav duh« o zdravom načinu života, »Klip(ani)« o popravcima automobila, »Lijepa naša« o ljepotama Hrvatske i »Zapadna tribina«, emisija zaljubljenika u HNK Rijeku.


Skautska marama


Marin Miletić pojasnio je da će tjedni pregled vijesti pisati Mario Juričević, prof. povijesti, a da je plan od jeseni krenuti s cijelom informativnom redakcijom. Logo Radio skauta dizajnirao je Hrvoje Abramović, kao osnovne elemente uzevši sidro, skautsku maramu i mikrofon. Premijerno emitiranje podržali su predstavnici Grada, Županije, vjerskih zajednica i kolege s Radija Korzo, a pokretanje radija u ime nadbiskupa Ivana Devčića pozdravio je biskupski vikar za pastoral Matija Matičić.