Radni predah od fakulteta

Rad preko Student servisa: Animator u turizmu top posao za studente

Ingrid Šestan Kučić

Poslodavcima je to najjeftiniji način ljetnog popunjavanja radnih mjesta, a mnogi studenti pak ljetnom zaradom plaćaju školovanje i popunjavaju džeparac. Kuhari, konobari, sobarice, servirke, pomoćnici u kuhinji, rad na recepciji i animatori u turizmu trenutačno su najzastupljeniji poslovi kojima se bave studenti 



RIJEKA  Kuhari, konobari, sobarice, servirke, pomoćni poslovi u kuhinji, rad na recepciji i animatori u turizmu trenutno su najzastupljeniji poslovi kojima se bave studenti – kaže rukovoditeljica Studentskog servisa Studentskog centra Rijeka Ljiljana Badurina. Ono što je prema njenom iskustvu top posao za studente, obavljanje je posla animatora u turizmu jer, kako navodi, riječ je o poslu koji spada u najplaćenije.


– Satnica za animatora kreće se između 20 i 25 kuna, a razgovori sa studentima koji rade taj posao započinju već u siječnju ili veljači. Nerijetko odabrani studenti moraju proći i edukaciju kod poslodavca, a započinju raditi već krajem svibnja ili početkom lipnja. Priličan broj studenata javlja se za tu vrstu posla, vole to raditi, a nerijetko poslodavci, ukoliko su zadovoljni, uzimaju studente koji su već radili kod njih – kaže Badurina.



Najbolje plaćeni studentski poslovi su oni za programere i crtanje u Autocadu. Satnica za te poslove iznosi od 30 do 50 kuna, a već prilikom učlanjenja studenti ispunjavaju upitnik o tome koji ih poslovi zanimaju i koje vještine posjeduju pa se odmah radi selekcija. Studentice su najviše zainteresirane za konobarske poslove jer se tu može više zaraditi, dok studenti kao prioritet najčešće navode fizičke poslove.  





Iako će Studentski servis tek po okončanju turističke sezone raspolagati točnim brojem studenata koji su svoj ljetni džeparac zaradili koristeći njihove usluge, već je sada izvjesno da radi velik broj studenata, jer od njih osam tisuća koliko ih je registrirano u Studentskom servisu, trenutno je zaposleno njih 70 posto, a ono što karakterizira ovogodišnju turističku sezonu velik je interes poslodavaca za zapošljavanje studenata.


Brojni upiti poslodavaca


– Imamo više od tri tisuće poslodovaca s kojima radimo, a dobili smo jako puno upita novih poslodavaca s kojima do sada nismo radili. Uglavnom je riječ o većim ugostiteljskim poduzećima i ugostiteljskim obrtima. Poslodavcima je to najjeftiniji način popunjavanja radnih mjesta u dijelu godine kada su godišnji odmori ili se pak povećava obim poslova. S druge strane, priličan broj studenata zaradom koju ostvare tijekom ljeta plaća školovanje.



Ljetne mjesece za zaradu džeparca koriste i srednjoškolci, a prema podacima Srednjoškolskog servisa Doma mladih, trenutno radi 1.500 redovnih učenika. I srednjoškolci su najtraženiji u ugostiteljstvu, ali ih rado zapošljavaju i u trgovačkim centrima te u industrijskoj zoni Kukuljanovo gdje odrađuju fizičke poslove transporta. U Srednjoškolskom servisu ističu da je broj zaposlenih srednjoškolaca tijekom ljeta daleko manji od broja studenata iz više razloga. Zapošljavanje maloljetnika za poslodavce je komplicirano, a i radije biraju studente koje smatraju ozbiljnijima i odgovornijima. Najniža cijena sata rada srednjoškolaca je 16 kuna, koliko je primjerice poslodavac dužan platiti servirku, dok su najbolje plaćeni poslovi programiranja, utovara i istovara robe i crtanje projekata – 25 do 30 kuna po satu.



Studenti su vrijedni, rade tijekom cijele akademske godine jer ih »bolonja« obavezuje da prisustvuju predavanjima, a onda kada su slobodni pokušavaju nešto i zaraditi. Stoga uvijek apeliramo na poslodavce da redovno isplaćuju studente. Gledajući cijeli promet koji se ostvari putem Studentskog servisa, to se plaćanje u roku može ocijeniti solidnim, no uvijek se pojavi neki poslodavac koji ne ispoštuje svoje obveze, a onda mi reagiramo – pojašnjava Badurina.


Fizikalci i hostese


Dodajući kako visina satnice ovisi o vrsti posla, Badurina ističe da je minimalna satnica 17 kuna i ispod toga poslodavac u principu ne bi trebao ići.– Samo u slučaju da se poslodavac sa studentom dogovori drugačije može mu isplatiti i manje od 17 kuna po satu – kaže Badurina.


Tu najnižu cijenu sata rada ima posao čišćenja kancelarija, a iako su trenutno najaktualniji poslovi za studente oni vezani uz ugostiteljstvo, Badurina kaže da među najzastupljenije poslove kada su studenti u pitanju spadaju transportni poslovi, odnosno utovar i istovar građevnog materijala, rad na građevini, redarska služba, naplata parkiranja te montaža i demontaža namještaja, dok su kod studentica najzastupljeniji poslovi vezani uz hostesiranje, anketiranje, dijeljenje letaka, prodaju te administrativni poslovi.


Kao oglasna ploča za poslodavce služi Facebook stranica Studentskog centra koja ima više od 12 tisuća prijatelja, a put do posla studentima je olakšan i time što svoje ugovore mogu isprintati preko interneta.