Energo

Računi za centralno u Rijeci unatoč većoj potrošnji niži nego lani, kritičari tvrde da su i dalje – previsoki

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Prema podacima Energa, računi za grijanje su oko 10 kuna niži nego u siječnju 2016., iako je ovogodišnji siječanj bio hladniji, no u Udruzi stanara i inicijativi Protiv skupog Energa smatraju da je cijena centralnog grijanja i dalje nerealno visoka



Prosječni račun za isporučenu toplinsku energiju u sustavu centralnog grijanja u Rijeci u siječnju je iznosio 639,55 kuna, prema službenim podacima Energa, odnosno oko deset kuna manje nego u siječnju prošle godine, iako je ovogodišnji siječanj bio znatno hladniji, što je rezultiralo i povećanom potrošnjom toplinske energije.


U odnosu na još topliji siječanj 2015. godine, prosječni račun je niži za gotovo stotinu kuna, što je posljedica u prvom redu ovogodišnjeg smanjenja cijene toplinske energije, koja je vraćena na 0,35 kuna po kilovatsatu, odnosno na razinu prije drastičnog poskupljenja 2012. godine. Drugi presudan faktor koji je doveo do nižih računa, unatoč većoj potrošnji, je ulaganje samih suvlasnika stambenih zgrada u energetsku obnovu, odnosno nove termoizolacijske fasade i stolariju, što je bitno umanjilo potrebnu količinu za zagrijavanje stanova, ali i fiksni dio računa, za instaliranu snagu, koja je u mnogim zgradama s novim fasadama smanjena, ugradnjom reduktora u podstanicama centralnog grijanja.



Iako su mahom svi korisnici pozdravili odluku o vraćanju cijene na 0,35 kuna po kilovatsatu, donesenu uoči početka ove sezone grijanja, mnogi se ipak pitaju nije li riječ tek o dijelu predizborne kampanje. Glavno je pitanje hoće li se ta cijena održati i nakon svibnja i održavanja lokalnih i regionalnih izbora. Ako je vjerovati Energu, mogla bi biti još niža, ali to ipak treba uzeti s dozom opreza, jer izbori su tek pred nama.





Daljnja ulaganja


Tako je, precizno, u siječnju 2015. godine, s prosječnom vanjskom temperaturom od 6,6 stupnjeva, prosječni račun za centralno grijanje iznosio 737,48 kuna, prošle godine, kada je prosječna temperatura bila 5,5 stupnjeva, račun je iznosio 647,89 kuna, a ove godine, uz prosječnih svega 1,2 Celzija temperature zraka, račun je bio spomenutih 639,55 kuna. Prije dvije godine cijena isporučene toplinske energije bila je na rekordnih 0,50 kuna po kilovatsatu, dok je naknada za instaliranu snagu bila 19,3 kune po kilovatu, da bi prošle godine cijena isporučene energije pala na 0,43 kn/kWh, te ove godine na 0,35 kuna po kilovatsatu, uz smanjenje cijene instalirane snage na 18,5 kuna po kilovatu.


– U Energu smo vrlo zadovoljni ovakvim kretanjem cijena naniže. U narednom razdoblju svakako ćemo nastojati da novim ulaganjima u infrastrukturu, poput toplovoda, automatizacije i drugih dijelova sustava, kao i dodatnim angažmanom, još smanjimo fiksnu naknadu za instaliranu snagu. Nastojat ćemo time smanjiti i cijenu isporučene toplinske energije, iako ona u prvom redu ovisi o kretanjima cijena energenata na svjetskom tržištu, ističe direktor Energa Sanjin Kirigin.


On potvrđuje kako su u smanjenju računa veliku ulogu odigrali i sami korisnici, ali i država.


– Kroz sustav poticaja velik broj zgrada priključenih na naš sustav energetski je obnovljen, što je svakako dodatno pridonijelo smanjenju računa, unatoč većoj ukupnoj potrošnji, uslijed ovogodišnjih niskih temperatura u siječnju. Pozdravljamo taj trend i vjerujemo da će on biti nastavljen i ubuduće, kaže Kirigin.


I dalje skupo


Iako je cijena grijanja vraćena na »staro«, prije velikog poskupljenja, u Udruzi stanara – suvlasnika stambenih zgrada, smatraju kako je i dalje problematično postojanje naknade za instaliranu snagu. Kako je to nedavno u našem listu objasnio tajnik udruge Milan Jokić, u udruzi smatraju da ne postoji potreba za plaćanjem instalirane snage jer stanari sami, o svom trošku, održavaju sustav unutar zgrade.


– Osim toga, kad kupujemo u trgovini, ne plaćamo posebno kamion, posebno skladište i posebno frižider, nego je sve ukalkulirano u cijenu. Ne vidim zašto tako ne bi bilo i s grijanjem, jer distributeri imaju pravo na tržišne cijene, jasno, uz nadzor Hrvatske energetske regulatorne agencije, istaknuo je Jokić.


U inicijativi Protiv skupog Energa kažu kako još ne raspolažu konkretnim podacima za siječanj, ali ističu da je cijena centralnog grijanja, kada se ukalkuliraju sve stavke, i dalje nerealno previsoka, što se najbolje vidi usporedbom s gradovima u kojima je distributer HEP Toplinarstvo.


– Cijena u Rijeci došla je na razinu Vukovara ili Karlovca, ali u Zagrebu i drugim gradovima gdje je distributer HEP, a koji su hladniji od Rijeke, centralno grijanje je i dalje znatno jeftinije. HEP drži oko sedamdeset posto korisnika u Hrvatskoj, zašto ne bi preuzeo i sustav centralnog grijanja u Rijeci. Činjenica je da je u Rijeci grijanje, unatoč smanjenju cijena, koje je samo vraćanje na staro, i dalje skupo. Prosječan račun možda i je tih šestotinjak kuna, ali se ljudi pri tom u svojim stanovima smrzavaju, jer većinu je strah odvrnuti ventile na radijatorima, zaključuje Josip Kukuljan iz Inicijative Protiv skupog Energa.