Prvi na svijetu

RIJEČANIN POMAKNUO GRANICE Andrej Škedel oborio svjetski rekord u Houdinijevom bijegu

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Škedel je okovan lancima i zavezan u vreću, a onda »zapečaćen« u blindirani sanduk, iz kojeg je na oduševljenje publike izašao za manje od jedne sekunde. Kako? Od kuda? Tajac, pa ovacije...



ČAVLE Pred prepunim gledalištem Doma kulture Čavle Andrej Škedel izmamio je uzdahe i pomaknuo granice ljudske vizualne percepcije – oborio je svjetski rekord u Houdinijevom bijegu iz blindiranog sanduka i time postao jedini iluzionist na svijetu koji ovu točku izvodi unutar jedne sekunde.


Već na samom ulazu u dvoranu u s oko 600 gledatelja osjetio se mistični ugođaj prepun plavih boja koja je nagovijestila večer čudnovatih zbivanja. Započelo je vrlo atraktivno s laser odbrojavanjem te padom velike zavjese s pročelja bine uz poseban svjetlosni efekt.


Svijet iluzija


Andrej Škedel je tijekom cijelog programa vrlo vješto manipulirao svim svojim arsenalom oružja. U vrlo ležernom, zabavnom i komičnom ritmu vodio je publiku u svijet iluzija, u scene u kojima smo gledali nestajanja ljudi, pretvorbi raznih premeta u žive objekte, levitaciju, prolaženje kroz tijelo, i što sve ne.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Kulminacija večeri bilo je obaranje svjetskog rekorda u Houdinijevom bijegu iz blindiranog sanduka koji se već 100 godina smatra prestižem u svijetu mađioničarstva. Točka ležerno započinje vezivanjem Andrejevih ruku lancem pri čemu njegove asistentice bacaju lokot u publiku. Potom se još jednom daje na uvid sanduk kako se doista svatko može uvjeriti da nema nikakvog dvostrukog dna ili nekog dvojbenog tehničkog trika. Andrej ulazi u sanduk, no prije toga biva svezan konopcima još jednom u platnenu vreću u istom sanduku. Nakon toga njegove asistentice zatvaraju sanduk poklopcem te čitav sanduk još jednom opašu lancima i zatvaraju još jednim lokotom. Slijedi scena kulminacije kada se djevojka u crnoj haljini popne na sanduk, podiže zavjesu iznad glave te je unutar jedne sekunde spusti. U toj jednoj sekundi, dok zavjesa pada, pojavljuje se Andrej na sanduku poput nadnaravnog uskrslog bića te sve prisutne u publici ostavlja bez daha. Kako? Od kuda? Tajac…


»Čavjanski stol«


Ali nije kraj, opet ležerno u nastavku slijedi otvaranje blindiranoga sanduka, odvezivanje vreće iz koje izlazi ona ista djevojka koja je malo prije bila u crnoj haljini na sanduku. No, sada je u roza haljini svezanih ruku izišla iz njega. Ovacije u publici, naravno… A publika je i tijekom svih prethodnih trikova spremno odgovarala na svaki Andrejev poziv te na dar dobila i »Čavjanski stol« posebnu točku iznenađenja s ogromnim čavlima. Premijerno je izveden i »Origami box« – iluzija koja je inspirirana japanskom umjetnošću slaganja papira, samo što je Andrej ovoga puta to izveo s osobom koja realno zauzima zatvoreni prostor jednog kubičnog metra, no ista osoba završava doslovno u kutiji za cipele koja još dodatno biva probijena sabljama s raznih strana.

– Dugo, dugo ću pamtiti ovu večer. Publika je nosila čitavu predstavu, kakav pljesak, izvrsne reakcije, izvrsna organizacija, od turističke zajednice, tehnike u produkciji, sve je bilo na zavidnoj profesionalnoj razini – rekao je nakon predstave Andrej Škedel.


Reakcije publike bile se ništa manje dojmljive.


– Fenomenalno, nevjerovatno, nikad nešto slično nisam uživo doživjela, fantastična scenografija, pravi spektakl – izjavila je Ivana Damjanović.


Poznati fotograf Petar Trinajstić snimao je čitav show.


– Bio sam na pozornici, promatrao sa svih strana….Što reći ? nevjerovatno, fascinantno, neobjašnjivo – rekao nam je nakon predstave.


Marko Kaić je već doživio večer magije u Zagrebu, ali ovo je, kako kaže, sasvim jedna druga dimenzija. Puno bolja interakcija s publikom, posebno je zadivio Houdinijevim bijegom u svjetskom rekordu, jako jako dojmljivo, dodaje. S njim se slaže i Tamara Rak:


– Fantastično provedena večer, prekrasna predstava. Uživala sam, bravo svima koji su sudjelovali u organizaciji – kaže.