Pregled

REZULTATI PO GRADOVIMA I OPĆINAMA Kirigin u Opatiji dobio jedan glas više od Dujmića

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U nekoliko općina i gradova odlučivao je doslovno svaki glas. Na Cresu su o drugom krugu odlučila tri glasa, u Loparu o pobjedniku četiri, a u Opatiji samo jedan jedini glas



Donosimo rezultate izbora po općinama i gradovima Primorsko goranske županije.


RIJEČKI PRSTEN


BAKAR – U Bakru već u prvom krugu pobjeđuje HDZ-ov Tomislav Klarić (72,3 posto), dok je SDP-ova Tamara Kojić druga sa 14 posto.


ČAVLE – Dosadašnji načelnik Željko Lambaša (SDP) nije se kandidirao, ali njegova zamjenica na čelu iste koalicije produžava vladavinu te stranke. Riječ je o Ivani Cvitan Polić koji osvaja 58 posto.




JELENJE – Najzanimljivi izbori u riječkom prstenu. Ervin Radetić je prije sedam-osam mjeseci podnio ostavku na dužnost načelnika radi odlaska na kruzer, a sad se pokušava vratiti na čelo općine, ali ne sam, već uz pomoć sestre koju je isturio kao kandidatkinju za načelnicu. U drugi krug će, međutim, čini se Luka Zaharija (SDP) i Robert Marčelja (PGS).


KASTAV – Iako se dosadašnji gradonačelnik, SDP-ov Ivica Lukanović, nije kandidirao, njegov nasljednik Matej Mostarac osvaja 43 posto. U drugi krug će s Davorom Jurčićem iz Akcije mladih.


KLANA – Najmanja općina u riječkom prstenu ima čak šest kandidata za načelnika. Dosadašnji načelnik Matija Laginja (HDZ) osvaja 24 posto, a SDP-ova kandidatkinja Željka Šarčević Grgić 32 posto. 


KOSTRENA – Mirela Marunić (HNS) prije četiti godine je u drugom kandidatu pobijedila dugogodišnjeg načelnika Miroslava Uljana (PGS), ali uz HDZ koji ju je podržao u drugom krugu. HDZ i sada ima istog kandidata, Sanjina Vrkića, ali tu su još i nezavisni Dražen Vranić, laburistkinja Gordana Vukoša, nezavisni Zoran Bakalović i SDP-ov Željko Linšak. U drugi krug će Mirela Marunić i Vranić.


KRALJEVICA – HDZ-ov kandidat koji nije član HDZ-a, Dalibor Čandrlić pobijedio je već u prvom krugu dosadašnju načelnicu Nadu Turinu Đurić. 


VIŠKOVO – Sanja Udović iz SDP-a zamalo je propustila pobjedu u drugom krugu. Osvojila je 49,4 posto, a borit će se s Marinom Tomić Pujić iz HDZ-a koja dobiva 31,7 posto.


LIBURNIJA


OPATIJA – Jedan od zanimljivijih dvoboja u PGŽ-u – sraz dvojice dojučerašnjih suradnika. U drugi krug će Ivo Dujmić i Fernando Kirigin. Zanimljivo je da je Kirigin dobio samo jedan glas više – osvojio je 1.909 glasova, a Dujmić 1.908.


MATULJI – U Matuljima Mariju Ćikoviću (SDP) falilo je vrlo malo do pobjede u prvom krugu – dobio je 49,57 posto, a Vedran Grgurić 16,82 posto. 


LOVRAN – U Lovranu je u vodstvu s 39,59 posto Bojan Simonič (Akcija mladih, HNS, List), a drugi Božidar Spasojević (SDP) s 31 posto. Dosadašnji načelnik Alan Sanković se nakon samo jednog odrađenog mandata odlučio više ne kandidirati.


MOŠĆENIČKA DRAGA – Općina dobiva novog načelnika bez ikakve neizvjesnosti – to je dosadašnji zamjenik načelnika Rikardo Staraj


OTOK KRK


KRK – uz Dobrinj i Mošćeničku Dragu jedini u PGŽ-u ima izbore bez izbora, što znači da je samo jedan kandidat za gradonačelnika. To je, naravno, Darijo Vasilić (PGS) koji od 1993. godine radi taj posao. I to toliko dobro da mu se više nitko ne usudi ni suprotstaviti. Ovaj put osvojio je 86 posto glasova.


DOBRINJ – Ako Vasilić svoj posao radi dobro, što pak reći za njegovog dobirnjskog kolegu Nevena Komadinu koji već treće izbore zaredoom nema protukandidata za načelničku funkciju. Nekadašnji PGS-ovac, a već nekoliko godina nezavisni Komadina, ima i svoju listu za Općinsko vijeće, a konkuriraju mu lista HDZ-a i nezavisna lista Zdenka Kirinčića. Uglavnom, u Dobrinju sve poznato i prije izbora. Ovaj put dobio je 90,98 posto.


MALINSKA – U Malinskoj se igra revanš. Dugogodišnji načelnik (20 godina) Anton Spicijarić (HDZ) pokušao se vratiti na tu funkciju nakon što ga je prije četiri godine pobijedio i svrgnuo s vlasti Robert Anton Kraljić, nezavisni kandidat s podrškom HNS-a. Kraljić je pobijedio sa 67 posto, dok je Spicijarić osvojio 30 posto.


PUNAT – Pokušaj revanša imali smo i u ovoj općini. Prije četiri godine, dotadašnji načelnik Mladen Juranić (nezavisni) nije se kandidarao pa je SDP-ov Marinko Žic pobijedio u drugom krugu nezavisnog Danijela Biljana. nekadašnjeg direktora puntarskog komunalnog poduzeća kojeg je Žic nakon pobjede smijenio. Od tada Biljan stalno vodi rat sa Žicem, a na ovim izborima želi “osvetu” za poraz otprije četiri godine. Žic je pobijedio u prvom krugu sa 56,7 posto.


BAŠKA – Ako je u Puntu barufa, što tek reći za Bašku. Ako bi se šalili, mogli bismo reći da se u Baški stranke na vlasti mijenjaju svake četiri godine, ali načelnik je uvijek isti – Toni Juranić. On na sve izbore izlazi formalno kao nezavisni kandidat, ali ga uvijek podržavaju druge stranke. Ovaj put ide s podrškom HDZ-a, prije četiri godine je išao s SDP-om, a prije osam godina s HSP-om. Juranić sada osvaja 47 posto. U drugi krug će s Natašom Plišić, koja je osvojila 27 posto.


VRBNIK – U odnosu na ostale krčke općine, u Vrbniku se čelnici relativno često mijenjaju. Eto, dosadašnja načelnica, HDZ-ova Marija Pavan Dujmović ovaj put se kandidirala samo za zamjenicu načelnika, a tu časnu funkciju želi prepustiti Draganu Zahiji. Zahija ima 44 posto, a u drugi krug će s Franjom Toljanićem (HSS) 29 posto.


OMIŠALJ – Mirela Ahmetović pobjeuje u prvom krugu sa 62 posto.


MALI LOŠINJ I CRES


MALI LOŠINJ – Cappellijeva nasljednica je njegova dosadašnja zamjenica Ana Kučić. Ona u prvom krugu osvaja 50,9 posto, dok nezavisni Dubravko Devčić osvaja 22 posto.


CRES – Kristijan Jurjako (HNS-SDP-PGS-HSS-HSU-) kao aktualni gradonačelnik osvaja 36 posto, a u drugi krug ide Sanja Tomić (HDZ), sa samo tri glasa više od vječnog Marčela Damjanovića.


CRIKVENIČKI KRAJ


CRIKVENICA – HDZ-ov Damir Rukavina pobijedio je u prvom krugu.


NOVI VINODOLSKI – HDZ u Novom nije pobijedio sve do 2005. godine i početka dominacije Olega Butkovića. Tradiciju sada nastavlja njegov stranački kolega Velimir Piškulić koji pobješuje u prvom krugu s oko 58 posto glasova.


VINODOLSKA OPĆINA – U drugi krug idu HDZ-ov Marijan Karlić (28,7 posto) i HNS-ov Darko Jerčinović (18,5 posto)


GORSKI KOTAR


BROD MORAVICE – Općina rekorder – u njoj otpočetka vlada isti čovjek – Dragutin Crnković iz HDZ-a. Tako će ostati, Crnković pobjeđuje u prvom krugu.


LOKVE – Pobjeđuje SDP-ov Toni Štimac s 55 posto, a Sanja Beljan Brkić ima 42 posto.


RAVNA GORA – Na izborima je pobijedio HDZ-ov Mišel Šćuka koji je osvojio par postotaka više od SDP-ovog Anđelka Florijana.


SKRAD – U dvoboju Grgurića protiv Grgurića pobijedio je – Grgurić. I to onaj HDZ-ov, Damir Grgurić osvojio je 78 posto glasova, nasuprot 18 posto SDP-ovog Željka Grgurića.


VRBOVSKO – Aktualni gradonačelnik Dražen Mufić obranio je pobjedu u prvom krugu s 56 posto.


DELNICE – Nezavisni Ivica Knežević ima 41,55 posto. Taj će dosadašnji načelnik u drugi krug s Tomislavom Mrleom (PGS / HNS / HSU)


ČABAR – DIP još nije objavio rezultate.


FUŽINE – U Fužinama će u drugi krug laburist David Bregovac sa SDP-ovim Hrvojem Ljubobratovićem . Razlika je svega tri glasa.


MRKOPALJ – U drugi krug idu David Crnić (HDZ) sa 28 posto i HNS-ov Josip Brozović (HNS).


RAB


RAB – HDZ-ov Nikola Grgurić pobijedio je SDP-ovog Nenada Debelića. Osvojio je 57 posto glasova.


LOPAR – Najmlađa općina u PGŽ-u je oduviijek bila utvrda HDZ-a. Jedina promjena dogodila se već prije izbora. Optužnicom opterećeni načelnik Alan Andreškić nije se kandidirao te je sada HDZ-ov kandidat prekaljeni stranački čovjek Josip Borić. On je pobijedio s doslovno četiri glasa više od protukandidata.