Ne deponiju uz izvor

Prosvjed Eko Kvarnera na Korzu: “Dosta nam je smrada – Obi van iz grada!”

Andrej Petrak

Danas truju nas. Danas smo mi ti kojima je zrak zagađen benzenom, no sutra će nam svima biti zagađeni izvori pitke vode, kaže predsjednik Kriznog stožera Josip Katalinić



RIJEKA – Stotine građana okupilo se na Korzu ispred riječke Gradske uprave na prosvjedu u organizaciji Kriznog eko stožera Marišćina – Eko Kvarnera Halubje kako bi upozorili javnost na sadašnji primitivan model gospodarenja riječkim otpadom zbog kojeg prijeti zagađenje izvorišta pitke vode. Transparentima “Dosta nam je smrada – Obi van iz grada!”, “Cure nam bale”, “Stavite smeti ispred svoja vrata” i “MBO – Miris Baliranog Otpada” okupljeni građani izrekli su jasno “ne” deponiju uz izvor pitke vode i jednako jasno “da” ekološkom zbrinjavanju otpada.


Predsjednik Kriznog stožera Josip Katalinić zahvalio se svim građanima regije što su dolaskom pokazali solidarnost i učinili mogućim da se pred očima javnosti i pod povećalom “nemoralne i nesavjesne vlasti” upozori da se stanovnici Viškova truju i da ih i dalje planiraju trovati.


Zastrašujući naum


– Danas truju nas. Danas smo mi ti kojima je zrak zagađen benzenom, no sutra će nam svima biti zagađeni izvori pitke vode. Ovih dana dobivamo dopise gdje nam pišu da im ti izvori nisu važni. Nastavili se ovaj zastrašujući naum, naša djeca će vodu kupovati u trgovinama. A oni će nam tada govoriti da nisu računali s tim, da se jednostavnodogodilo, pozivati će se na mišljenje stručnjaka, na elaborate, na namještene studije, stare vlasti i pogrešne odluke!


Kao i do sada u svim aferama, pojedinci će nestati i biti razriješeni svojih odgovornosti! Ne dajte im da nas lažu! Siti smo njihovih laži, njihove nezasitne potrebe za profitom, kojom besramno gaze naša preostala neuskraćena prava, a to je zrak, to je tlo i to je voda, poručio je Katalinić.Pita se tko bi dobronamjeran od svih suvremenih komunalnih rješenja i raspoloživih lokacija za deponij odabrao upravo mjesto iznad izvora pitke vode i ondje postavio jednu opasnu ekološku bombu?

– Od svog nauma ne odstupaju ni koraka, usprkos svim upozorenjima. Kome je to u interesu? Zašto se tako ustrajno želi u takav projekt utrošiti 100 milijuna eura? Mi tamo živimo. Vidimo što se događa. Nama ne mogu reći da nam zrak nije zagađen, da je tlo zaštićeno, da imaju sve pod kontrolom. Uvjeravamo vas, ništa nije pod kontrolom i neće biti ako i vi ne počnete djelovati, kaže Katalinić, upozorivši kako je sadašnji plan zbrinjavanja otpadom poguban na svim razinama zdravlja, ekologije i ekonomije.


Vidoviti Vidoje


Bojan Banjac iznio je svoju top listu apsurdnih izjava političara koje graniče sa zdravim razumom. Tu je izjava pomoćnika ministra zaštite okoliša Gorana Heffera o automotodromu Grobnik kao zagađivaču benzenom na Kvarneru, izjava gradonačelnika Vojka Obersnela da nitko nije očekivao ovakve posljedice baliranja otpada, te župana Vidoja Vujića, kojeg, napomenuo je, na Viškovu zovu “Vidoviti Vidoje”, da će o zbrinjavanju otpada odlučiti struka, a ne ulica.


– U pitanju je naše zdravlje pa njihove izjave ne možemo uzeti s dozom crnog humora. Ova ulica dovela ih je na vlast. Onda smo im bili korisni, a sad nas se odriču kao i baliranog smeća. Glasovao sam za SDP. Sad mi je žao. Svi griješimo, ali ja barem priznajem svoje greške, kaže Banjac.


Pozvao je svoje sugrađane s ulice, “u slučajnoj državi”, da odgovore na pitanje: “Jeste li za ljudsko zdravlje i promjene načina gospodarenja otpadom”, a kad su mu okupljeni potvrdno odgovorili zaključio je: “Ulica je rekla svoje stručno mišljenje!”.


Obersnela i Vujića zamolio je da se njihova struka očituje na samo jedno pitanje koje im njihovi sugrađani postavljaju: “Koliko košta naše zdravlje? Može i u kunama, i u eurima i u švicarcima!”.


Predsjednik MO Marčelji Josip Begonja CZGO Marišćina nazvao je propalim projektom zločinačke organizacije za što će netko morati snositi odgovornost.


Ruglo, sramota i tragedija


– Sada Marišćinu pokušavaju pretvoriti u jeftinu destinaciju za opasni europski otpad. Punih 13 godina društvo u Ekoplusu dobiva plaće, dnevnice, službena vozila, tajnice… Vrijeme je da ih se makne s funkcija te da se izabere ostvariv, ekološki koncept gospodarenja otpadom, kakav postoji odavno u Europi. Budimo primjer Hrvatske, pozvao je Begonja.


Aleksandra Šebelja kaže da su Viševac i Sovjak ruglo, sramota i tragedija ove regije već desetljećima, a sad se isti scenarij sprema i s Marišćinom, koja je do jučer bila u vodozaštitnoj zoni i zelenom pojasu.


– O kvaliteti života i postotku oboljelih od malignih bolesti u tom području neću ni govoriti! Naše Ustavno pravo je pravo na čisti zrak. Zar životi naše djece vrijede manje od života vaše djece? Smetlištem na Marišćini onečistit će se ne samo tlo i zrak, već i najvredniji resurs kojeg imamo, a to je čista, pitka voda! Pitam se, da li to normalan čovjek može riskirati i dopustiti, rekla je Šebelja.


Lidija Blažević upozorila je da je “ulica” i prije 12 godina znala da projekt Marišćine neće valjati, ali vlast nije slušala.


Tesla im je glup


– Ulica ih je i postavila u fotelje iz kojih se više ne mogu izvući, koliko su se raširili. Da se Nikola Tesla danas rodi, ti ljudi bi mu rekli da je glup! Ovo što nam pokušavaju napraviti ne bi prošlo ni u jednoj zemlji Europe! U ime svih građana Rijeke i Viškova tražim od njih da se maknu fantomske bale. Kažu da ih žele baciti u rupu u Marišćini pa kasnije vaditi i obrađivati. Bilo kakva kasnija obrada tog smeća jednostavno je nemoguća, kaže Blažević.


Mirna Međimorec poručila je Obersnelu, Vujiću, Štoku i Šćulcu da je svima dosta njihovog eko terorizma i predstavila model primarne selekcije otpada, koji omogućuje da 80 posto komunalnog otpada bude iskoristivo već odvajanjem u domaćinstvima.


– Sustav primarne selekcije može zaživjeti za tri mjeseca, dok za njihova preskupa postrojenja u ovih deset godina nije položen niti kamen temeljac. Ovaj je model najefikasniji i ekonomski najisplativiji. Ovi politički dinosauri nude nam skupa rješenja, a skupo nije uvijek i najbolje.


Ne počnemo li otpadom gospodariti po načelima ekologije i primarne selekcije, čeka nas vrijeme skupog i nikad rješivog problema gomilanja smeća. Zato Obersnelu, Vujiću, Štoku i Šćulcu poručujemo: Ne damo vam otpad, mi njime znamo gospodariti! Mi smo dio rješenja, a vi problema, poručila je Međimorec.