Važna investicija

Projekt vrijedan 353 milijuna kuna: Do kraja godine natječaj o gradnji terminala Škrljevo

Darko Pajić

Maksimalni godišnji kapacitet Škrljeva povećat će se na 125.000 TEU jedinica, što je respektabilna brojka. Projekt Škrljevo mogao bi, ako sve bude išlo prema planu, biti realiziran do kraja 2016. godine



RIJEKA Tijekom narednih nekoliko godina Luka Rijeka će izgraditi i modernizirati pozadinski terminal na Škrljevu, a cijeli projekt koštat će 353 milijuna kuna. Riječ je o najvećoj investiciji poduzeća Luka Rijeka u novijoj povijesti, koja bi trebala riješiti nekoliko kroničnih problema tvrtke, prije svega nedostatak manipulativnog i skladišnog prostora.


Usporedbe radi, površina luke Rijeka čak je dvadesetak puta manja u usporedbi s lukom Kopar, te je organizacija posla i širenje kapaciteta ograničena činjenicom da se lučki terminali nalaze u samom središtu Rijeke.


Škrljevo bi stoga trebalo omogućiti preseljenje dijela skladišta na obali, a to je usko vezano i s napuštanjem dijela lučkih prostora, prije svega na Delti i Zagrebačkoj obali, gdje je u početnoj fazi izgradnja novog kontejnerskog terminala, što znači da će uskoro i luka morati isprazniti i napustiti skladišta koja se nalaze na Zagrebačkoj obali.




Tome treba pridodati i činjenicu da je luka izgubila dio prostora za rad na području ceste D-404.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…