U PGŽ-u kompletan štrajk tek u dvije srednje škole

Profesori u štrajku, no većina riječkih osnovnih škola organizira djelomičnu nastavu

Ingrid Šestan Kučić

Učenicima su vrata škola otvorena / Foto V. KARUZA

Učenicima su vrata škola otvorena / Foto V. KARUZA

Od 31 osnovne škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija 11 će ih imati redovnu nastavu, dok će ih 20 biti u djelomičnom ili potpunom štrajku, no unatoč tome sve će škole otvoriti vrata učenicima i skrbiti o njima. Otvorena vrata danas će dočekati i sve učenike riječkih osnovnih škola, među kojima je jučer jedino OŠ Podmurvice bila sigurna da danas štrajka za zaposlenike te škole neće biti



RIJEKA U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama danas je započeo štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.


 Primorsko-goranska županija kao osnivač srednjoškolskih i dijela osnovnoškolskih ustanova jučer je od svih škola zatražila izjašnjavanje o tome hoće li danas održati nastavu, a prema povratnim informacijama iz škola od 30 srednjih škola svega su se dvije izjasnile za eventualni kompletan štajk. Riječ je o Graditeljskoj školi za industriju i obrt u kojoj se većina zaposlenika izjasnila za potpuni štrajk te o Prometnoj školi koja je poslala informaciju kako će štrajka biti ukoliko većina zaposlenika bude za obustavu nastave. Najveći broj škola, njih 24, organizirat će nastavu, ali djelomično, dok su se četiri srednje škole izjasnile da uopće neće štrajkati. Riječ je o Strojarskoj školi za industriju i obrt, Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi, Srednjoj školi Antuna Barca Crikvenica, te Srednjoj školi Čabar. 


Od 31 osnovne škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija 11 će ih imati redovnu nastavu, dok će ih 20 biti u djelomičnom ili potpunom štrajku, no unatoč tome sve će škole otvoriti vrata učenicima i skrbiti o njima. Otvorena vrata danas će dočekati i sve učenike riječkih osnovnih škola, među kojima je jučer jedino OŠ Podmurvice bila sigurna da danas štrajka za zaposlenike te škole neće biti. Međutim, jučer su u svim školama tvrdili da bez obzira koliko zaposlenika namjerava štrajkati sva će djeca biti zbrinuta, a kako je pojasnila ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić, još se nikada nije dogodilo da su učenici za vrijeme štrajka bili nezbrinuti.




– Svi učenici mogu doći u školu i bit će zbrinuti sve dok roditelji ne dođu po njih, kao i inače. Učenicima koji pohađaju cjelodnevnu nastavu organizirat ćemo ručak, a jedina je razlika što nastave neće biti, već ćemo s učenicima organizirati drugačije oblike rada, najavljuje ravnateljica.


Prva riječka hrvatska gimnazija jedna je od škola koje će danas djelomično raditi, a prema riječima ravnateljice Jane Schlaunich svi su učenici jučer dobili privremeni raspored sati napravljen u skladu s izjašnjavanjem profesora o štrajku.