Vrijedna donacija

Prof.dr. Ratko Zelenika darovao Ekonomskom fakultetu 780 knjiga

Ingrid Šestan Kučić

Prof. dr. Ratko Zelenika – treća, ali ne i posljednja donacija  / snimio S. DRECHSLER

Prof. dr. Ratko Zelenika – treća, ali ne i posljednja donacija / snimio S. DRECHSLER

Sve donirane knjige djelo su upravo prof. dr. Zelenike, dugogodišnjeg profesora te visokoškolske ustanove, koji je do sada u 50 godina bavljenja tematikom metodologije izrade znanstvenog rada objavio 50 naslova



Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci jučer je postao bogatiji za čak 780 knjiga koje je toj ustanovi darovao prof. dr. Ratko Zelenika i to u sklopu predstavljanja petog izdanja dvanaest njegovih naslova iz područja metodologije i tehnologije izrade znanstvenih i stručnih djela. Sve donirane knjige djelo su upravo prof. dr. Zelenike, dugogodišnjeg profesora te visokoškolske ustanove, koji je do sada u 50 godina bavljenja tematikom metodologije izrade znanstvenog rada objavio 50 naslova, a vrijednost donirane knjiga je 180 tisuća kuna. Najavljujući kako će iduće godine objaviti svoju 51. knjigu, prof. dr. Zelenika je istaknuo da je jučerašnja donacija Ekonomskom fakultetu treća njegova takva akcija, no ne i posljednja.


– Do sada sam Ekonomskom fakultetu donirao više od dvije tisuća knjiga te Pomorskom fakultetu više od tisuću knjiga. Planiram povodom predstavljanja iduće knjige na kojoj radim donirati još 500 do 600 naslova. Knjige koje se danas predstavljaju iz područja metodologije i tehnologije znanstvenih i stručnih djela predstavljaju cjelovito znanje koje bi trebali imati znanstveni intelektualci. Prikazano je više tisuća modela koji objašnjavaju kako intelektualac kvalitetnu ideju može pretvoriti u sve vrste pisanih djela. Već se 50 godina bavim metodologijom izrade znanstvenoga rada i to je moja najveća ljubav – istaknuo je autor.


Do sada je prof. dr. Zelenika objavio više od 20 tisuća stranica, a jučer predstavljene knjige nisu samo udžbenici za učenje, već i knjige koje uče kako učiti, znanstveno misliti i istraživati, no uče i kako sebe i druge motivirati u obrazovanju, znanstvenom usavršavanju te kako upravljati vlastitim umom. Uz autora o djelima prof. dr. Zelenike govorili su i recenzent prof. dr. Vidoje Vujić, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Alen Host, dr. Drago Pupovac te nakladnik Franjo Butorac. U svojoj karijeri prof. dr. Zelenika dobio je cijeli niz nagrada među kojima je i državna nagrada za znanost i to nagrada za životno djelo za 2010. godinu za cjelokupni znanstvenoistraživački rad u području društvenih znanosti, koju mu je dodijelio Hrvatski sabor.