Praznik rada

Primorci tradicionalno slave Prvi maj u Ronjgima; Obersnel Vladi: Primijenite Lex Agrokor i na 3. maj

Tihana Tomičić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

»Ne može iz 3. maja »ispariti« 500-600 milijuna kuna, a da nitko ne zna gdje je taj novac. Uljanik smo doživljavali kao spasitelja, a sad vidimo da bi mogao biti grobar 3. maja. Zato ne možemo dopustiti Vladi da ignorira ovaj problem. Brodogradnja je za nas stvar nacionalnog ponosa, i ako treba neka donesu »Lex brod« za 3. maj«, rekao je Komadina



RIJEKA  Tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada Prvog maja u organizaciji SDP-a na Ronjgima protekla je u svjetlu poruke da će se SDP nastaviti boriti za opstanak 3. maja, i uz Obersnelov prijedlog da se na 3. maj primijeni isti zakon kao i za Agrokor:


– Vjerovali smo u sretan kraj za 3. maj i uspješno restrukturiranje pod kapom Uljanika, ali sad vidimo da je opet upitna opstojnost riječkog brdogradilišta. No, 3. maj je dobra, kvalitetna tvrtka i ne bi imali nikakvih problema da nemaju neodgovornog vlasnika, a to je Uljanik. Zato pozivamo i Vladu i upravu Uljanika da paze da proizvodnja ne stane. Mi smo branili 3. maj 30 godina, branit ćemo ga i dalje, pa ako treba i građanskim neposluhom. A ako nema drugog rješenja, neka Vlada primijeni Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno Lex Agrokor, i na 3. maj, neka iskoriste istu metodu i spase 3. maj – poručio je predsjednik SDP-a Rijeke Vojko Obersnel.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Šef županijskog SDP-a i potpredredsjednik stranke Zlatko Komadina rekao je u izjavi za medije da je primjer 3. maja pokazao da u Hrvatskoj nedostaje korporativnog nadzora: »Ne može iz 3. maja »ispariti« 500-600 milijuna kuna, a da nitko ne zna gdje je taj novac. Uljanik smo doživljavali kao spasitelja, a sad vidimo da bi mogao biti grobar 3. maja. Zato ne možemo dopustiti Vladi da ignorira ovaj problem. Brodogradnja je za nas stvar nacionalnog ponosa, i ako treba neka donesu »Lex brod« za 3. maj«, rekao je Komadina.


Na pitanja o tome da je 3. maj već praktički ispraženjen od djelatnosti, jer je sve već izmješteno ili propalo, rekao je da ne dolazi u obzir da se na toj lokaciji dopusti ijedna druga djelatnost osim industrijske i brodograđevne. »Vjerojatno novi vlasnik Uljanik grupe ima mogućnost u Puli neke druge djelatnosti, ali u Rijeci to ne dolazi u obzir«, rekao je Komadina.


I druge poruke koje su s Ronjgi poslali Obersnel i Komadina, u vezi s pravima radnika, bile su jednako konkretne:


– Živimo u vrijeme kad velik dio nas nema više sredstva za rad, kako se to nekada govorilo. Ali mi imamo ovo: svoju ruku, i s njom možemo držati i motiku i mikroskop, a ako treba za obranu prava radnika ona lako može postati i šaka, poručio je Obersnel.


On upozorava na problem prekarijata, odnosno radnika koji nemaju ugovor na neodređeno i sigurno radno mjesto, uz poruku da je Hrvatska u vrhu popisa država s najnesigurnijim radnim mjestima. »Čak i Crkva ima Svetog  Josipa Radnika, a mi imamo samo djelatnike, i to najčešće na određeno«, poručio je Obersnel.


Komadina je pak pozvao svih na proslavu Dana pobjede iduće nedjelje na Učki: »Dođite, jer ako ne bude nas iz PGŽ i Istre, neće više tko u ovoj državi imati slaviti baštinu antifašizma«, rekao je.


– Podržite svi SDP u borbi za minimalnu plaću od najmanje 4.000 kuna i za rast minimalnih mirovina. Jer, ako ima za gazde, mora biti i za radnike, a onda i za umirovljenike. Nažalost, dok se socijalizam borio za proleterijat, kapitalizam se bori samo za prekarijat, a naš je cilj da profiti služe radu, jer iz rada su i nastali, poručio je Komadina.