Nenad Horner

Priča s riječke place: Bivši policajac u zagrljaju domaćih jabuka

Slavica Kleva

Nenad Horner / Snimila Slavica KLEVA

Nenad Horner / Snimila Slavica KLEVA

Ma nije meni sila raditi, najvažnije je da sam među ljudima, a usput se i dodatno zaradi. Ipak sam radio u policiji, dan - noć... Bilo je dobrih, ali i loših dana. I sad navrate bivši kolege, malo popričamo kako im je danas, ali ja se ipak ne bih mijenjao, dodaje Horner



Ajmo omladino, ajmo cure! – tako ja tepam penzićima koji dođu do štanda kupiti jabuke – kaže nam Nenad Horner, prodavač na tržnici. No, nije to »običan« prodavač, ne tako davno radio je u Prvoj policijskoj postaji, više od dva desetljeća bio policijski službenik riječke Policijske uprave.


– Kad se ukazala prilika da odem u mirovinu, ja sam to i učinio – kaže nam sugovornik zadovoljan ne samo mirovinom, nego i činjenicom da već duže vrijeme »deblja« mirovinu pomažući prijatelju u berbi, prijevozu i skladištenju pravih domaćih jabuka s plantaža Mihaljevci iz okolice Požege.


– Najprije sam mu pomagao na kamionu, a sad unazad nekoliko mjeseci upustio sam se u prodaju odličnih domaćih jabuka, dođem sredinom tjedna, najčešće četvrtkom i petkom, pa opet u Požegu po jabuke – kaže nam Horner.




– Osim zelene sorte »greny smith«, prodajem i jonatan jabuke. Ovako izgledaju kao da su oštećene, bolesne, ali nisu, pokazuje nam jabuke razvlačeći mrežicu. Ubila ih tuča pa imaju flekice, ali je jabuka izvrsna, zdrava iznutra. Dokaz tomu su kupci koji kupe jedanput pa se opet vrate. Najgore mi je kad dođe penzić i ne može nositi vrećicu od tri kilograma. Ako treba negdje blizu odnijeti, pomognem mu, a ako ne, onda ga pošaljem na štand preko puta gdje može kupiti na kilogram. Doduše, kunu skuplje, ali i »susjed« zaradi – dodaje sugovornik.


– A ima i onih koji kažu da sam skup, kaže mi kupac da je u jednom trgovačkom centru našao vrećicu istih jabuka za 9,99 kuna. Onda se vrati pa kaže da sam imao pravo, da kod mene deset kuna stoje tri kilograma jabuka, a u centru dobije samo dva kilograma. E, onda kažem ja njemu da se vrati po one od dva kilograma kad mi nije vjerovao – uz smijeh će naš sugovornik.


– Ma nije meni sila raditi, najvažnije je da sam među ljudima, a usput se i dodatno zaradi. Ipak sam radio u policiji, dan – noć… Bilo je dobrih, ali i loših dana. I sad navrate bivši kolege, malo popričamo kako im je danas, ali ja se ipak ne bih mijenjao, dodaje Horner koji je i djed pa mu osmijeh ne silazi s usta kad priča o unucima koji ga zovu »stari dede«.


– Pitate me kakva je kupovna moć danas? Ma nikakva, nema goreg nego kad vas kupac uspoređuje s cijenama u trgovačkim centrima, pa ovo je domaća jabuka, netom ubrana, ne može imati istu cijenu kao ova iz centra. Kad mi netko dođe i kaže da nema novca, ja mu dam vrećicu jabuka. Nit ću ja biti siromašniji, nit’ će ovaj čovjek komu sam dao džabe jabuke biti bogat. Takva su vremena, jedino mi je žao da mladi danas ne shvaćaju da će i njihovi roditelji doći na naše, no mladost ne razmišlja o starosti, možda je tako i bolje, zaključuje naš sugovornik.