Vijeće Kostrene

Pozajmice Komunalnog društva Kostrena koristio i direktor Tomislav Matić

Barbara Čalušić

Tomislav Matić, direktor KD-a Kostrena / Snimio Damir Škomrlj

Tomislav Matić, direktor KD-a Kostrena / Snimio Damir Škomrlj

Društvo je koncem prosinca 2013. isplatilo zaposleniku, članu Uprave, predujam u iznosu 13.267 kuna za službeno putovanje u inozemstvo  koje nije realizirano. Povrat predujma je obavljen 15 dana nakon otkazivanja putovanja te mu je istog dana odobrena pozajmica u iznosu 27.000 kuna

U 2015. godini ukupni prihodi Komunalnog društva Kostrena iznoslili su 9,1 milijuna kuna, a dobit društva nakon oporezivanja iznosila je 236 tisuća kuna. Kako je u svom izvještaju o poslovanju u protekloj godini na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene kazao direktor društva Tomislav Matić, KD Kostrena uspješno je preuzeo djelatnosti koje su se ranije povjeravale koncesionarima, poput uređenja zelenih površina, održavanja plaža i čišćenja autobusnih stanica te one u prošloj godini iznose 54 posto ukupnih prihoda. Preuzimanje ovih djelatnosti koje su prije tri godine obavljali koncesionari, prema njegovom mišljenju ima ekonomsku opravdanost, s obzirom da prije tri godine Općina Kostrena nije imala udjela u vlasništvu, a financirala je koncesionare u gotovo stopostotnom iznosu dok sada ima stopostotno vlasništvo, a u prihodima sudjeluje sa 64 posto.

Uštede u proračunu


– Financijski rezultat bio bi i bolji da nismo otpisali preko 470 tisuća kuna nenaplativih potraživanja starijih od tri godine o kojima se ranije nije vodila briga o naplati i nisu uzeti kvalitetni instrumenti osiguranja. Od postojećih djelatnosti najveći iskoraci napravljeni su u pometanju nabavkom višenamjenske čistilice, te u načinu naplate parkiranja koje je potpuno automatizirano uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije, čime smo ostvarili ukupne prihode od naplate parkirališta u iznosu 450 tisuća kuna uz zadržavanje niskih cijena usluge s posebno povoljnim uvjetima za lokalno stanovništvo. Za usluge koje u ovom trenutku obavlja KD Kostrena uštede u proračunu za 2016. u odnosu na 2013. iznose više od 400 tisuća kuna uz povećanu kvalitetu usluge, a porast prihoda ostvaren je i od usluga koje ostvarujemo na slobodnom tržištu, po kojim osnovama su prihodi u 2015. u odnosu na 2013. povećani za gotovo 800 tisuća kuna odnosno 86 posto, rekao je Matić dodajući povećanje boniteta poduzeća iz C u B razred čime je ostvaren preduvjet za prijavu financiranja iz EU fondova, otvaranje 12 novih radnih mjesta te najavu da će od ove godine sve investicije KD-a Kostrena biti pokrivene vlastitim sredstvima.

Sasvim drugačiju dimenziju njegovoj iscrpnoj prezentaciji koja je imala za cilj pokazati dobro poslovanje KD-a Kostrena pod novom upravom, dalo je izvješće revizije za razdoblje prve polovice prošle godine koje posjeduje kostrenski SDP. Nepravilnosti poput nepostajanja komisija za odabir kandidata za posao, nepostojanje pisanih izvještaja i isplate pozajmica NK Pomorcu, udrugama, ali i zaposlenicima KD-a Kostrena, kako kaže Željko Linšak iz SDP-a, bacaju lošu poslovnu, ali i političku sliku na KD Kostrena. Pozajmica koja najviše upada u oči, pozajmica je jedinom članu Uprave.


Oročena sredstva


– Društvo je koncem prosinca 2013. isplatilo zaposleniku, članu Uprave, predujam za službeno putovanje u inozemstvo u iznosu 13.267 kuna koje nije realizirano. Povrat predujma je obavljen 15 dana nakon otkazivanja putovanja te mu je istog dana odobrena pozajmica u iznosu 27.000 kuna. Za 2014. godinu direktor je donio odluku o odobravanju kratkoročnih pozajmica zaposlenicima u ukupnom iznosu 200.000 kuna. Pozajmice su davane zaposlenicima i direktoru na temelju odluka direktora u ukupnom iznosu 155.925 kuna, upozorio je Linšak koji je za nerad prozvao i Nadzorni odbor Društva.



SDP-ovce je zanimala i visoka politika u KD-u Kostrena, pa je tako Linšak pitao Matića tko je platio središnji riječki predizborni skup HDZ-a u kostrenskoj Sportskoj dvorani kojom upravlja KD Kostrena.




– Plaćeno je po cjeniku 10 sati najma dvorane koliko su osim korištenja trajali i radovi oko pripreme dvorane, što iznosi 6.500 kuna, a cijena je ista za svakog tko namjerava koristiti dvoranu, zaključio je Matić.



Matić je objasnio da je dolaskom na mjesto direktora KD-a Kostrena zatekao oročena sredstva društva u banci, a radilo se o 150.000 kuna s kamatnom stopom od 0,76 posto. Oročenje je istjecalo 2013. godine, a pozajmice su, kako je istaknuo, plasirane zaposlenicima radi ostvarenja veće kamate u odnosu na oročenje. Kamata sad iznosi pet posto, a ugovorom nije definirana namjena korištenja i Društvo nije obavezno kontrolirati način trošenja sredstava dok zakonski odluke nadzornog odbora za kredite članovima uprave ne vrijede kad sredstva ne prelaze visinu mjesečne plaće člana uprave što je bio slučaj kod samo jednog ugovora o pozajmici.


Nedostaci otklonjeni


Na inzistiranje Zorana Rubinića iz SDP-a tko je član uprave te znači li odluka o pozajmicama da u KD-u Kostrena može doći i svaki drugi mještanin posuditi novac, Matić je prilikom podnošenja izvješća rekao:»Ja sam taj član uprave. U slučaju prvog iznosa, riječ je o službenom putovanju u Barcelonu na sajam komunalne opreme gdje su na kraju dobavljači preuzeli dio troškova putovanja, dok sam u drugom slučaju kao i svi drugi pozajmicu uzeo po kamati od pet posto. Pozajmice možemo odobravati samo svojim zaposlenicima na rok od godinu dana«, izjavio je Matić koji ističe da su nedostaci koje je uočila revizija vezani za funkcioniranje sustava unutrašnjih kontrola i upravljanje rizicima te da je većina nedostataka koji su formalne naravi otklonjena.