Podrhtavanje se osjetilo i u Rijeci

Potres magnitude 4.6 po Richteru zatresao Kvarner, Senj i Liku

Franjo Deranja

Seizmološka služba Republike Hrvatske navodi da su zabilježili jak potres s epicentrom 15 km sjeveroistočno od Senja, nedaleko od Drežnice i Lokvi



RIJEKA – Potres magnitude 4.6 po Richteru zatresao je Hrvatsku u 14,58 sati. 


Seizmološka služba Republike Hrvatske navodi da su zabilježili jak potres s epicentrom 15 km sjeveroistočno od Senja, nedaleko od Drežnice i Lokvi.


Magnituda potresa iznosila je M=4.6 prema Richteru i intenziteta u epicentru VI-VII stupnjeva MCS ljestvice.




Potres se osjetio u Rijeci, Opatiji, Senju, Crikvenici, Novom Vinodolskom i Lici, prenosi Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Neki stanovnici Zagreba tvrde da su podrhtavanje osjetili i u hrvatskoj metropoli.


 Senjane je potres dodatno uznemirio, budući da su prošla samo dva tjedna od posljednjega, nešto slabijega od ovoga, koji je senjsko područje »zadrmao« 13. srpnja.


– Osjetili smo da se kuća cijela trese. Čula se grmljavina koja je trajala pet ili šest sekundi. Bilo je strašno, rekla je jučer jedna stanovnica koja živi u samom centru Senja u staroj zgradi iz 19. stoljeća.


I na području Novog Vinodolskog zatreslo se dvaput u tri sekunde i osjetilo se to na čitavom gradskom području. Neugodno za svakoga tko je bio u kući! Ljudi nisu bili osobito ustrašeni, ali su razmjenjivali komentare kako je to tko od njih doživio, a zasad je jedina materijalna posljedica, kako su javili čitatelji Novog lista, puknuće jednog balkona.


– Spavala sam s djetetom popodne, kada odjednom dum-dum-dum. Zatresao se krevet, grilje su počele čudno lupati, a ni svjetla na plafonu nisu baš ostala mirna, kaže jedna Bakranka, dok iz Buzina javljaju da su se stolovi tresli i micali se lusteri, a psi počeli opasno lajati. Potres je osjetila i većina Karlovčana, od kojih su se nekima pomicale stolice i stolovi, te ljuljali lusteri.  


Neki građani su, pak, rekli da su im se kućni ljubimci nekoliko trenutaka prije potresa čudno ponašali.


S obzirom na jačinu potresa moguće su materijalne štete u užem epicentralnom području, ali za sada nema prijava štete.


Nenad Vukadinović, predsjednik mjesnog odbora Jasenak, nedaleko od epicentra, izjavio je za Hinu da nema informacija o stradanjima ili eventualnoj materijalnoj šteti. Iste je informacije, kaže, dobio i od stanovnika mjesta Drežnice.


O potresu je izvijestila i mrežna stranica Europsko-mediteranskog seizmološkog centra koja je također zabilježio magnitudu 4,6 stupnja po Richteru te epicentar 102 kilometara jugozapadno od Zagreba.