Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
22. veljače 2020.
Piše Branko Podgornik

'Postoji jedna drukčija, prelijepa Hrvatska': Kako je naš novinar iz Zagreba vidio riječki kulturni tulum

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2020. u 9:20 2020-02-03T09:20:00+01:00

Sve je bilo odlično, avangardno, provokativno, prštavo idejama, kako se to od Europske prijestolice kulture i očekuje. Iako s godinama postajem konzervatian, bio sam oduševljen spontanošću, stvaralačkom vitalnošću organizatora i sudionika te nezaboravne predstave, kao i širenjem granica slobode kulturnog izražavanja.

Bila je to predstava na svjetskoj razini, koja pokazuje da postoji jedna drukčija, prelijepa Hrvatska - inventivna, puna originalnosti i stvaralačke energije. To je nova Hrvatska koja je nažalost na nekoj drugoj, višoj razini već godinama sputana, blokirana. Ta drukčija Hrvatska koja teče ispod zaleđene površine rijeke, sinoć je izbila na površinu i prasnula poput vatrometa, pobudivši mi optimizam u budućnost ove zemlje.

Bio bih presretan kada bi i ljudi na višoj razini, oni koji činovničkim i poslušničkim mentalitetom već desetljećima upravljaju ovom zemljom, pokazali barem mrvicu od jučer viđene inventivnosti i kreativnosti. Trebali bi organizirano i s petljom pokazati da Hrvatska ima vlastiti, specifični, kreativni identitet i na nekim drugim područjima - u politici i u gospodarstvu.

Kada bi bilo tako, vjerojatno ne bismo, kao zemlja, bili na repu događaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.