Ispod spomenika partizanima

Polaganje kabela dovelo do zanimljivog otkrića: U centru Bakra nađena četiri rimska sarkofaga

Sanja Gašpert

Na mjestu pronalaska nalazila se rimska vila, a nakon Drugog svjetskog rata ova građevina je uklonjena kako bi se stvorio prostor za park i spomenik partizanima



BAKAR Prilikom izvođenja radova na polaganju elektroenergetskog kabla u centru Bakra, otkrivena su četiri kamena sarkofaga. Za starije Bakrane to i nije neka novost. Naime, prema pričanjima starijih građana, na mjestu pronalaska do završetka Drugog svjetskog rata nalazila se rimska vila. Tadašnja socijalistička vlast odlučila je u cijelosti ukloniti ovu građevinu, kako bi se stvorio prostor i park za spomenik partizanima.


Već prilikom uklanjanja građevine pronađeni su brojni artefakti. Kolika je pažnja bila posvećena nalazištu, najbolje govori priča o većoj količini rimskih srebrnjaka što su ih radnici pronašli, a onda prodavali za nekoliko jugoslavenskih dinara ili za piće na samom nalazištu. U neposrednoj blizini spomenika, kao podsjetnik na građevinu iz rimskih vremena, ostalo je samo nekoliko dijelova kamenih stupova s kapitelima. Kameni sarkofazi koji su trenutno vidljivi nalaze se uz same temelje nekadašnje građevine. Pretpostavlja se da se radi o dijelovima rimskog postrojenja za štavljenje i preradu kože, čiji su dijelovi pronađeni i u neposrednoj blizini prilikom radova na obnovi i uređenju prostora Jaza i perila u Bakru.


– U Bakru me ništa ne može iznenaditi, doslovno je svaki milimetar tla u gradu prožet tisućama godina bogate i burne povijesti. Uopće ne sumnjam da će i u godinama koje dolaze naš Bakar nastaviti pričati priče i da će nas opet i iznova podsjećati na količinu ljudske gluposti koja je sustavno i nepromišljeno uništavala ovaj biser Hrvatskog primorja. Neshvatljivo mi je promišljanje koje je u Bakarski zaljev smjestilo prljavu industriju, umjesto da ga se sačuva i od njega stvori brend kojim se možemo ponositi, i to ne samo mi u Bakru – kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Dodaje da će kameni sarkofazi koji su na trenutak ugledali svjetlo dana biti zaštićeni i ponovo zakopani kako bi se iznašlo cjelovito rješenje u dogovoru s konzervatorima i arheolozima, u cilju njihove prezentacije i izlaganja javnosti.