Biblioteka na kotačima

Poguran novi bibliobus Gradske knjižnice Rijeka vrijedan 600 tisuća kuna

Ingrid Šestan Kučić

GKR

GKR

Prema najavama ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka Gorane Tuškan Mihočić, novi će bibliobus riječkim ulicama početi voziti već idući tjedan po ustaljenom rasporedu



Na mjestu s kojeg je 1969. godine krenuo prvi bibliobus u nekadašnjoj Jugoslaviji, na trgu ispred Gradske knjižnice Rijeka danas je predstavljen novi bibliobus, čija su nabava i opremanje »teški« 600 tisuća kuna. Prema najavama ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka Gorane Tuškan Mihočić, novi će bibliobus riječkim ulicama početi voziti već idući tjedan po ustaljenom rasporedu, a uskoro slijedi reorganizacija njegovog rada kojom će se povećati broj stajališta.


– Prošlo je punih 46 godina od vožnje prvoga bibliobusa u Rijeci, koji je te 1969. godine bio i prvi u Jugoslaviji. Novi, šareni gradski bibliobus, koji je oslikao Ivo Matošić, šesti je po redu. Nastavit će tradiciju i odlaziti u dijelove grada, ali i Primorsko-goranske županije, u kojima nema knjižničnih ogranaka. U novome bibliobusu sada je oko dvije tisuće knjiga, no njegov je ukupan fond 20 tisuća svezaka knjiga. Redovito će se odlaziti u spremište i popunjavati fond. Bibliobus je jako zanimljiv i građanima koji nisu svakodnevno vezani za centar grada, koji stanuju tamo gdje ne postoji knjižnični ogranak. Uglavnom, ciljamo na djecu, nezaposlene, umirovljenike, slabije pokretne osobe, skupinu o kojoj moramo voditi računa, rekla je ravnateljica.


Šarena knjižnica na kotačima na stražnoj strani nosi i fotografiju prvog riječkog bibliobusa, a podsjećajući da je dosadašnje vozilo služilo punih 26 godina, Tuškan Mihočić je istaknula da nabavka novog bibliobusa rezultat velikog truda, volonterskog rada, donacija, ali i potpore građana koji su se odazvali prošlogodišnjoj akciji »Pogurajmo bibliobus« kroz koju su donirali sredstva. U bibliobusu će biti dostupna stručna literatura, beletristika i knjige za djecu budući da su upravo vrtići najvjerniji posjetitelji bibliobusa, a naglašavajući kontinuitet bibliobusne službe, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da bibliobus ne vozi samo po Rijeci, već i po cijeloj Primorsko-goranskoj županiji.




– Ne mogu svi doći u grad u knjižnicu, a ni svi kvartovi nemaju svoju knjižnicu iako se posljednjih godina trudimo kod planiranja stanogradnje osigurati i prostor za knjižnicu, kao što je bio slučaj na Drenovi, a sada pripremamo otvaranje ogranka i na Trsatu. Međutim, nije moguće u svim dijelovima grada naći prostor za knjižnicu, kazao je Obersnel.


Glavni sponzor nabavke bibliobusa je Ina, a cijena samog vozila iznosila je 312 tisuća kuna, dok je za nadogradnju utrošeno 276 tisuća kuna, a za likovno uređenje 17 tisuća kuna. Novi bibliobus je preuređen Iveco Daily furgon ukupne dopuštene mase do 5,2 tona, a riječ je o najvećem furgonu dostupnom na tržištu s tovarnim prostorom duljine 5 metara i s motorom po novom Euro 6 standardu. Duljina vozila je 7,6 metara, a zbog činjenice da se radi o daleko manjem vozilu od dosadašnjeg bibliobusa, knjige će postati dostupnije građanima, jer će bibliokombi obilaziti daleko veći broj lokacija od trenutačnih 17 stajališta koje knjižnica na kotačima obilazi.