Stvara se nova riječka industrija

Poduzetnicima predstavljena nova oprema riječkog Sveučilišta vrijedna 180 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Odlično posjećena tribina »Oprema za 21. stoljeće – Sveučilište za gospodarstvo« / Foto I. TOMIĆ

Odlično posjećena tribina »Oprema za 21. stoljeće – Sveučilište za gospodarstvo« / Foto I. TOMIĆ

Cilj je bio gospodarstvenicima predstaviti novu, sofisticiranu opremu niza centara u sklopu Sveučilišta, koja će biti zamašnjak razvoja



RIJEKA Nova radna mjesta, povećanje broja znanstvenih radova, povećanje zapošljivosti, povećanje broja ugovora s gospodarstvom – ciljevi su koje Sveučilište u Rijeci mora ispuniti u narednom petogodišnjem razdoblju jer, kako ja na sinoćnjoj tribini »Oprema za 21. stoljeće – Sveučilište za gospodrstvo« istaknula voditeljica projekta »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« prof.dr. Nevenka Ožanić, riječ je o ciljevima koji su definirani studijom izvodljivosti projekta »teškog« 24 milijuna eura.


Upravo se večerašnjom tribinom čiji je inicijator bila Udruga Riječki val u suradnji s HGK – Županijskom komorom Rijeka napravio prvi korak u jačem povezivanju Sveučilišta i gospodarstva, jer tribina je organizirana kako bi se riječkim gospodarstvenicima predstavila nova oprema Centra za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centra za mikro i nanoznanosti i tehnologije, Centra za napredno računanje i modeliranje te oprema laboratorija Građevinskog fakulteta. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj za koji je EU osigurala 85 posto sredstava, a prema ocjeni doc.dr. Vladimira Mozetiča iz »Riječkog vala« predstavljena će oprema biti zamašnjak razvoja ne samo regije, nego puno šire. 


Superračunalo


– Osnovni je motiv osnivanja »Riječkog vala« poboljšanje kulture življenja u riječkom prostoru. U četiri godine djelovanja organizirali smo četiri tribine, a ovo je peta. Sve su bile organizirane na fakultetima Sveučilišta, što pokazuje smjer da je Sveučilište pokretač razvoja u segmentu edukacije, znanosti i poduzetništva, napomenuo je doc.dr. Mozetič.




Ono što su gospodarstvenici sinoć mogli vidjeti, cijeli je niz sofisticirane opreme među kojom se kao najveća pojedinačna nabava u projektu izdvaja superračunalo koje će prema najvama prorektora za informatizaciju prof.dr. Zlatana Cara na riječko Sveučilište stići do kraja ove godine, a bit će to jedna od 500 najvećih instalacija u svijetu koja će doprinijeti prepoznatljivosti Sveučilišta i učiniti ga poželjnim partnerom u budućim projektima. Riječko je Sveučilište također jedino u regiji koje je opremom uspjelo pokriti cjelokupnu tehnologiju skeniranja, ali se, prema ocjeni prof.dr. Sandre Kraljević Pavelić, svrstalo i među najbolje opremljena sveučilišta u području biotehnologije. 


Niz opcija suradnje


Prezentirajući novu opremu, ona je gospodarstvenicima ponudila niz opcija suradnje u području industrijskog zdravstva, farmacije, ali i u proizvodnji hrane gdje je posebno izdvojila područje funkcionalne hrane. Predstojnik Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije prof.dr. Mladen Petravić također je sinoć otvorio vrata suradnje s gospodarstvom, kao i voditelj Laboratorija za hidrotehniku Građevinskog fakulteta doc.dr. Vanja Traveš, koji je u sklopu predstavljanja nove opreme te ustanove najavio i dijagnosticiranje stanja kolnika u okviru Laboratorija za promet, a u tu se svrhu oprema i posebno terensko vozilo koje će obavljati nadzor postojećih kolničkih konstrukcija. Sve je to, zaključio je rektor prof.dr. Pero Lučin, samo mali dio onoga što nova oprema može.


– Vjerojatno ni sami ne znamo što sve s ovom opremom možemo. Cilj nam je s poduzetnicima, Gradom i Županijom stvoriti novu riječku industriju, a ovo je tek početak, kazao je rektor.