Prekoračeni svi rokovi

Poduzetnici s Koblerovog trga očajni: Kašnjenje radova ugrozilo poslovanje tridesetak tvrtki

Damir Cupać

Zahtijevamo oslobađanje od plaćanja komunalne pristojbe i spomeničke rente, naknadu štete zbog izgubljene dobiti, hitno otvaranje prolaza s Koblerovog trga na Korzo, zatražili su riječki poduzetnici



RIJEKA » Muke s kojima se suočavaju obrtnici i tvrtke koje rade u poslovnim prostorima oko Koblerovog trga svjedoče zbog čega će Rijeka i dalje biti grad u kojemu će se radna mjesta zatvarati, a ne otvarati. Naime, Grad Rijeka odlučio je urediti Koblerov trg u sklopu projekta revitalizacije Staroga grada.


Rok za realizaciju tog projekta je bio 160 dana i posao je odavno trebao biti odrađen. No, » zbog nemogućnosti normalnog prolaska građani izbjegavaju taj dio grada što znači da posao u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama propada.


Radnje se gase, a ljudi dobijaju otkaz. Potvrdilo nam je to gotovo 20 ogorčenih vlasnika s kojima smo razgovarali i koji tvrde da će cijeli taj dio grada postati kao Strossmayerova i Križanićeva – poslovna pustoš. A posebno im smeta što nikoga iz gradske vlasti za to nije briga.




   Vlasnici i najmoprimci poslovnih prostora na Koblerovom trgu, Medulićevom trgu i u Užarskoj ulici, njih 30-ak, zahtijevaju od Grada Rijeke, Odjela gradske uprave za komunalni sustav, omogućavanje pješačke komunikacije Koblerov trg – Korzo i što hitniji završetak radova na Koblerovom trgu.


Promet pao 90 posto


– Zbog zatvaranja trga trpimo velike štete i pad prometa, a očekivali smo da će radovi biti završeni do kraja rujna 2014. godine i da ćemo u zadnjem kvartalu godine nadoknaditi dio izgubljene dobiti. Nadamo se da ste svjesni koliki je pad prometa u ovom periodu i ako radovi ne budu gotovi ubrzo, neki će zbog toga morati zatvoriti djelatnost. Do sada su tri firme zatvorene. Naime, postavlja se pitanje može li se pod ovakvim uvjetima privređivati, te plaćati najam, komunalne pristojbe i spomeničku rentu svaki mjesec, a da su pritom uvjeti poslovanja ugroženi radovima na cijelom Koblerovom trgu. Zahtijevamo oslobađanje plaćanja komunalne pristojbe i spomeničke rente, naknadu štete zbog izgubljene dobiti zbog toga što radovi nisu okončani u predviđenih 160 dana, hitno otvaranje prolaza s Koblerovog trga na Korzo i očekivani datum završetka radova na Koblerovom trgu – zatražilo je preko 30 tvrtki.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…