Postavljeni uređaji na zidove

Počelo isušivanje vlage na zgradi HNK Ivana pl. Zajca

Ljiljana Hlača

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Započelo je postavljanje uređaja za isušivanje kapilarne vlage naziva ARP- EOSSAN u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca, u čiji se interijer posljednji put ulagalo sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Završetak radova najavljen je za danas, a postavljaju se četiri aparata koji rade na principu dinamičke bežične elektroosmoze. Aparati su domaći patent, nisu nikakva novina (ovaj sustav je postavljen na već 200 – tinjak objekata –uglavnom kulturnim dobrima kao što su crkve, kapele), a proizvodi ga domaća tvrtka ARP iz Svetog Ivana Zeline. Djelovanje aparata je u radijusu od 25 metara, a nalaze se po uglovima kazališta (mnogi ga neće ni primijetiti). Nadzor nad ugradnjom obavlja Adria projekt iz Zagreba, a sama vrijednost ugradnje sustava zaštite od djelovanja kapilarne vlage je 1.522.504 kune.


Vlaga je jako utjecala na stanje zidova (otpada farba, vide se fleke), najviše je zahvaćeno prizemlje, što je i normalno budući da je kazalište izgrađeno na nasipanom terenu i bez izolacije. Termovizijsko snimanje je pokazalo da je prosječna vlaga zidova velika, a laboratorijskim ispitivanjem uzoraka žbuke utvrđena je zasićenost solima. S radom tih aparata očekuje se izraženije izbijanje vode iz zidova, koja se treba uklanjati. No, to je normalna posljedica rada navedenih aparata, dalje saznajemo. 


Predviđen rok sušenja navedenim sistemom je tri godine i za to vrijeme sustav će se redovito kontrolirati. Tek nakon što se vlaga u zidovima smanji za 25 posto pristupit će se kompletnoj sanaciji zidova i tla. Ti se radovi očekuju sljedeće godine. Zidovi će se sanirati tako da će se stara žbuka  »otući« u potpunosti, i na očišćenu podlogu zatim će se nanijeti mineralna žbuka koja je paropropusna, otporna na sol te koja nije hidroskopna odnosno ima svojstva stvaranja kemijskih i fizikalnih uvjeta za brzo površinsko isparavanje i dubinsko isušivanje vlage iz zida, naveli su iz Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, Odjel gradske uprave za kulturu. Nakon zidova uslijedit će sanacija drvenarije u kazalištu, koja je isto tako u jakom lošem stanju, a koja je procijenjena na čak 11 i pol milijuna kuna. Ta je investicija već prijavljena Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na subvencioniranje.