Influenca

Počelo cijepljenje protiv gripe, u PGŽ osigurano 20 tisuća doza

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Liječnici obiteljske medicine za početak cijepljenja doznali iz medija, zbog čega dio primaraca neće cijepiti pacijente, već će ih slati u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, poručio je dr. Leonardo Bressan



RIJEKA Iako je prema naputku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kampanja cijepljenja protiv gripe započela polovicom tjedna, a jučer je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen početak cijepljenja u PGŽ-u za što je namijenjeno 20.040 doza cjepiva protiv gripe, dio liječnika obiteljske medicine neće cijepiti svoje pacijente.


Razlog je, kako tumači dr. Leonardo Bressan, obiteljski liječnik i predsjednik županijskog ogranka Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, što su svi liječnici, ali i ustanove poput domova zdravlja koje također provode cijepljenje, o početku cijepljenja doznali iz – medija.


– Nikakav službeni dopis o početku cijepljenja nismo dobili, niti od HZZO-a, niti od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koje je zaduženo za distribuciju cjepiva, iako ni to zapravo nije točno, jer nam oni ne dovoze cjepiva, već mi sami idemo u Zavod po doze.




To je sramotno postupanje HZZO-a i Zavoda jer cijepljenje građana protiv gripe nije naša obaveza, već naša dobra volja, i ako nemamo službena saznanja o početku cijepljenja protiv gripe, ne vidim razlog zbog kojeg bismo sada bili dužni preuzeti doze cjepiva i cijepiti građane koji imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe.


Zanimljivo je i to da mi liječnici obiteljske medicine cijepimo one građane koji imaju pravo na besplatno cijepljenje, dok se u Zavodu protiv gripe cijepi na komercijalnoj osnovi – ističe dr. Bressan koji je ove godine svoje pacijente koji imaju pravo na besplatno cijepljenje odlučio slati u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a.


– Tražit ću samo da mi se dostavi nekoliko doza za moje nepokretne pacijente – dodaje. U upravi Doma zdravlja PGŽ-a, u čijim se ordinacijama obiteljske medicine također cijepi protiv gripe, poručili su nam da će u najkraćem mogućem roku u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a biti donesen protokol kampanje cijepljenja protiv gripe kojem je cilj izbjeći ovakve situacije da liječnici o početku cijepljenja doznaju iz medija.

Inače, prošle je godine u PGŽ-u, kao i u cijeloj Hrvatskoj, prvi put nakon epidemije tzv. svinjske gripe zabilježen uzlazni trend odaziva građana na besplatno cijepljenje te je cijepljeno ukupno 18.600 osoba. Ovogodišnje cjepivo protiv gripe je trovalentno i sadrži sojeve virusa tipa A (H1N1), tipa A(H3N2) i tipa B, a u Hrvatsku je stiglo sveukupno 276 tisuća doza cjepiva. Besplatno se mogu cijepiti osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici. Svi ostali cjepivo će morati nadoplatiti, a cijena još nije poznata.


– Teško je predvidjeti koliko će biti ove godine oboljelih od gripe, budući da broj oboljelih ovisi i o mogućoj pojavi novog virusa. Sama učinkovitost cjepiva protiv gripe u pravilu se kreće između 50 i 70 posto, što ovisi o samom sadržaju cjepiva i cirkulacijskom virusu – pojasnila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. sc. Danijela Lakošeljac, ističući da se početak epidemije gripe kod nas može očekivati koncem prosinca.