Uklanjaju se objekti na sušačkom lokalitetu

Počeli pripremni zahvati: Radovi na lokaciji nove ginekologije i pedijatrije KBC-a Rijeka

Barbara Čalušić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



RIJEKA Na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka započeli su radovi na uklanjanju objekata na mjestu gdje bi prema aktualnim najavama za tri do četiri godine trebala biti izgrađena nova bolnička zgrada u kojoj će biti smještene klinike za pedijatriju i ginekologiju te dvoetažna podzemna garaža. Pripremni radovi preduvjet su za iskop građevinske jame, a radovi na iskopu trebali bi započeti početkom iduće godine.


Kredit za iskop građevinske jame u iznosu od 70 milijuna kuna odobren je na jučerašnjoj sjednici Vlade, a radi se o prvoj tranši kredita u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna što ga je HBOR odobrio riječkom KBC-u za izgradnju i opremanje nove bolnice. Prva kreditna linija u iznosu od 70 milijuna kuna osigurana je iz vlastitih sredstava HBOR-a dok će druga linija kredita u visini od 330 milijuna kuna biti osigurana u suradnji s Europskom investicijskom bankom.


Sveukupna vrijednost novog objekta KBC-a Rijeka procijenjena je na 750 milijuna kuna, pa će u drugoj fazi realizacije projekta kredit od 350 milijuna kuna biti podignut kod poslovnih banaka. Za taj će kredit KBC Rijeka u drugoj fazi također pokrenuti postupak izdavanja državnog jamstva.



U Upravi KBC-a Rijeka ističu podršku aktualne Vlade i Ministarstva zdravlja u pokretanju projekta izgradnje nove riječke bolnice s mrtve točke. A da je riječ o važnom projektu za sve Riječane i ostale građane koji gravitiraju riječkoj bolnici istaknula je jučer i saborska zastupnica i članica saborskog Odbora za zdravstvo Ana Komparić Devčić.– U suradnji sa sanacijskim upraviteljom riječkog KBC-a i riječkim gradonačelnikom imala sam priliku sudjelovati u povijesnom trenutku za građane Rijeke, a to je rješavanje financiranja i početak gradnje nove riječke bolnice. Kao saborska zastupnica iz Rijeke imala sam veliku odgovornost i obavezu da se borim za ovako važan projekt. Želim naglasiti da je Vlada Zorana Milanovića jedina ozbiljno shvatila potrebe Riječana, ali i svih ostalih pacijenata koji gravitiraju riječkom KBC-u te odlučila riješiti problem i krenuti s izgradnjom nove bolnice, poručila je Komparić Devčić.


Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac ističe da je početak pripremnih radova i dobivanje sredstava dokaz da su osim planiranja izgradnje nove bolnice, u ovom trenutku počeli i konkretni radovi na izgradnji novog objekta koji predstavlja drugu fazu izgradnje nove riječke bolnice.


– Uklanjanjem objekata na lokaciji gdje će biti podignuta nova zgrada i formalno je započeo rad na ovoj fazi projekta. U tijeku su pripreme za natječaj za izvođača radova na iskopu koji će biti objavljen početkom listopada. Očekujemo da će radovi na iskopu započeti početkom iduće godine. Procjenjujemo da će radovi na iskopu trajati oko devet mjeseci, a tijekom proljeća iduće godine planiramo objavu velikog natječaja za izgradnju prostora nove bolnice. S obzirom da završetak iskopa očekujemo koncem idućeg ljeta, nakon toga očekujemo gradnju nove bolnice. S obzirom da su sredstva osigurana očekivani rok za dovršetak zgrade je dvije do tri godine od početka gradnje, objasnio je sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac koji smatra da je u ovom trenutku iznimno važno da postoji novac za iskop i početak građenja nove bolnice.


Kredit za izgradnju objekta pedijatrije i ginekologije na Sušaku otplaćivat će Ministarstvo zdravlja, a otplata će početi 2019. godine.