Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
4. travnja 2020.
Od jučer zagrijani prostori za 10 tisuća korisnika

Počela sezona grijanja, no s njom stiže i poskupljenje

Počela sezona grijanja, no s njom stiže i poskupljenje
Počela sezona grijanja, no s njom stiže i poskupljenje
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2014. u 7:49 2014-10-28T07:49:00+01:00

Nove cijene toplinske energije, o čemu će odlučivati Skupština Energa najvjerojatnije do kraja idućeg mjeseca, mogle bi biti i do trideset posto više od dosadašnjih

RIJEKA » Sezona grijanja za deset tisuća korisnika toplinske energije iz Energovih toplana u Rijeci započela je jučer, gotovo tri tjedna kasnije u odnosu na prošlu godinu. Toplane su puštane u pogon sukcesivno, tijekom jučerašnjeg dana, a prema najavama iz Energa, do večernjih sati svih dvanaest toplana trebalo je biti prebačeno u zimski način rada.

  Topli radijatori zasigurno su razveselili većinu korisnika koji su se, zbog osjetnog zahladnjenja na riječkom području, u prethodna tri dana smrzavali u svojim stanovima, osobito u jutarnjim i večernjim satima, no uskoro će ih »zalediti« najavljeno poskupljenje toplinske energije.

Uloga gradonačelnika

Poskupljenja će sigurno biti, potvrdio je već u nekoliko navrata direktor Energa Sanjin Kirigin, a jedino je pitanje koliko. Kirigin je najavio kako bi nove cijene toplinske energije mogle biti i do trideset posto više od dosadašnjih, koje su prije nešto manje od tri godine već bile uvećane za čak 61 posto za isporučenu toplinsku energiju, te 13,6 posto za instaliranu snagu.

  O konačnoj cijeni odlučivat će Skupština Energa, na sjednici koja bi trebala biti sazvana do kraja idućeg mjeseca, a kako je Grad Rijeka većinski vlasnik tvrtke, jasno je da će završnu riječ u donošenju novog cjenika imati gradonačelnik Vojko Obersnel i njegovi suradnici.

Gubici u toplinarstvu

Prošlu poslovnu godinu Energo je završio s gubitkom od pet milijuna kuna, ostvarenih upravo u segmentu toplinarstva, a nove, znatno više cijene, trebale bi ovom proizvođaču i distributeru, prema objašnjenju direktora Kirigina, omogućiti pozitivno poslovanje. Slično je, međutim, najavljivano i prilikom prethodnog drastičnog poskupljenja, početkom 2012. godine, no Energo je i nakon tadašnjeg povećanja cijena toplinske energije od golemih 61 posto nastavio poslovati s gubicima.

 U slučaju maksimalnog povećanja cijena od trideset posto to bi značilo da će od ove sezone deset tisuća riječkih korisnika sustava grijanja iz Energovih toplana isporučenu toplinsku energiju plaćati oko 0,62 kune po kilovatsatu(kn/kWh), umjesto dosadašnjih 0,46 kuna, što bi za vlasnika stana od osamdeset metara kvadratnih konkretno za siječanj moglo značiti račun za grijanje u iznosu od preko dvije tisuće kuna. Takvi troškovi centralnog grijanja debelo premašuju platežne mogućnosti prosječne obitelji, naročito umirovljenika, koji su u najlošijoj poziciji, budući da veći dio dana provode kod kuće, zbog čega im, ukoliko imaju ugrađene razdjelnike, osim troškova centralnog grijanja, raste i potrošnja toplinske energije, a time i mjesečni račun za grijanje.

Ništa od ušteda

Razdjelnike je na svoje radijatore dosad, prema podacima iz Energa, ugradilo oko šezdeset posto korisnika. Prosječna ušteda utrošene energije, barem prema Energovim izračunima, u zgradama koje su ugradile razdjelnike, kreće se oko trideset posto, no najavljeno poskupljenje sada će »pojesti« uštede i račune vratiti na razinu od prije ugradnje razdjelnika.

  Dodatni trošak za korisnike centralnog grijanja od ove godine dodatno opterećuje i novi Zakon o toplinskoj energiji, kojim je uveden novi subjekt u lancu proizvodnje i distribucije toplinske energije – takozvani kupac toplinske energije kao posrednik između distributera i krajnjeg korisnika. Za tu djelatnost u Rijeci se javio samo Energo, koji je suvlasnicima stambenih zgrada ponudio ugovore prema kojima se mjesečni troškovi po stanu uvećavaju za 13 kuna, uz povećane cijene održavanja i interventnog održavanja sustava u zgradama. Kako izbora nisu imali, gotovo svi predstavnici stanara potpisali su ugovore s Energom, čime je mjesečni trošak ionako skupog centralnog grijanja dodatno uvećan.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.