Projekt Općine Jelenje

Počela izgradnja reciklažnog dvorišta u Podhumu, doprinos sustavu održivog gospodarenja otpadom

Sanja Gašpert

Reciklažno dvorište prostirat će se na gotovo dvije tisuće kvadrata. Kako kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, ovim projektom bit će ustrojen sustav održivog razvoja gospodarenja otpadom, a ono što je najvažnije za sumještane je činjenica da će se u reciklažno dvorište moći odlagati dobar dio kućnih predmeta koje inače stoje odbačene po garažama i podrumima, a kasnije nerijetko završe na ilegalnim deponijima



JELENJE – Započela je izgradnja reciklažnog dvorišta u jelenjskom naselju Podhum, a radove izvodi Goran graditeljstvo iz Delnica, tvrtka kojoj je ovo peto, ujedno i najveće reciklažno dvorište koje gradi.


Ukupna vrijednost radova iznosi više od 3,3 milijuna kuna.


Reciklažno dvorište prostirat će se na gotovo dvije tisuće kvadrata. Kako kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, ovim projektom bit će ustrojen sustav održivog razvoja gospodarenja otpadom, a ono što je najvažnije za sumještane je činjenica da će se u reciklažno dvorište moći odlagati dobar dio kućnih predmeta koje inače stoje odbačene po garažama i podrumima, a kasnije nerijetko završe na ilegalnim deponijima.




Inače, Općina Jelenje za ovaj je projekt dobila značajna EU sredstva pa je, nakon obnovljene zdravstvene stanice, ovo još jedan kapitalni projekt koji je krenuo u izgradnju.


Naime, Općina Jelenje uspješno je ugovorila dodjelu bespovratnih sredstava od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Podhum, edukacijske aktivnosti te promociju.


Prethodno je potpisan ugovor o izgradnji, između Općine Jelenje i izvođača radova, a prema kojem će radovi trajati šest mjeseci, odnosno 180 dana, što znači da bi reciklažno dvorište moglo biti završeno sredinom sljedeće, 2020. godine.


Podsjetimo, ukupan iznos projekta iznosi 4.486.011,05 kuna, od čega je prihvatljivih troškova projekta 4.279.151,05 kuna, od kojih će dio biti namaknut iz vlastitih sredstava, a iznos od 3.637.278,39 kuna ili 85 posto će biti sufinanciran iz poziva Građenje reciklažnih dvorišta KK.06.3.1.03, od strane EU-a.– Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta ustrojit će sustav održivog gospodarenja otpadom na području Općine Jelenje, čime će se omogućiti prikladno zbrinjavanje odvojeno prikupljenog otpada i zapošljavanje određenog broja osoba.Provodit će se aktivnosti informiranja i edukacije stanovništva o projektu. Informiranjem će se obuhvatiti šira javnost, svi stanovnici Općine Jelenje i posjetitelji. Edukativnim aktivnostima posebnu ćemo pažnju usmjeriti na školski uzrast te zasebno na ostalo građanstvo, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.