Novinarska inspekcija riječkih plaža

Plaže na Kantridi bolje opremljene od pećinskih

Ljiljana Hlača

Kupališta na zapadnoj strani grada, Ploče, Igralište i Vila Nora mnogo su uređenija i imaju više ugostiteljskih i zabavnih sadržaja od plaža na Pećinama na kojima treba podići kupališne standarde



RIJEKA » S početkom sezone kupanja našoj redakciji često se javljaju ogorčeni građani-kupači nezadovoljni opremljenošću i izgledom riječkih plaža. Najviše se za sada kritiziraju plaže na Pećinama. Naša mala novinarska ekipa napravila je đir riječkim kupalištima da vidi iz prve ruke kakvo je stanje na mjestima gdje će ovoga ljeta mnogi potražiti osvježenje. 


   Krećemo sa zapadne strane. Plaža Ploče na Kantridi jučer je bila dobro posjećena. Uočavamo da je napokon krenuo i koncesionar, kako smo proteklih dana najavljivali. Dio pod koncesijom razaznaje se po ležaljkama odnosno suncobranima koje se mogu iznajmiti za cijeli dan, a koji su jučer uglavnom bili »prazni«. Ležaljka za jednu osobu stoji 40 kuna, za suncobran treba izdvojiti 20 kuna, dok je ležaljka za više osoba 80 kuna. 


  Sve novo, sve radi


Bilo kako bilo, Ploče su dobro opremljene. Ipak je riječ o novom kupalištu. Jedino što nema jest prirodni hlad. Tu se čak može dobiti i masaža, a pruža i zabavu za djecu (postavljen je trampulin – 10 minuta stoji 15 kuna, vodene sprave za mališane koje se nalaze u moru, pješčanik i slično). Tuševi rade, kabine za presvlačenje su lijepe. Na ovoj plaži ne nedostaju ugostiteljski objekti. 





Na dijelu nedaleko od stepenica Vile Ružić prema lučici, uočavamo druge kabine za presvlačenje. Zapravo je riječ o svojevrsnim javnim wc-ima. Možda su nekima sanitarni čvorovi koji se zapravo za cijelo to područje nalaze na kraju Grčeva suviše daleko. Stoga je mnogima brže i jednostavnije nuždu obaviti tu, iza zavjese. Grozno. Jedna od tih kabina je i uništena. Nekad je Ružićevo imalo tobogan, sada ga više nema. Nema ni sportskih sadržaja. Uglavnom, dobro bi došlo ovu obalu malo ušminkati. 



   Slična je situacija i na kupalištu Villa Nora gdje kupači koje smo jučer zatekli nisu imali primjedbe na opremljenost. Sva oprema je u dobrom stanju, radi i nije uništena. Na svu sreću. 


   Na plaži Igralište oprema je također nova i lijepa (tuševi, kabine, sanitarni čvor), a od nedavno se može pohvaliti da na toj plaži posluje prvi ugostiteljski objekt u Rijeci, ako ne i u Hrvatskoj, koji je prema novim pravilima o ugostiteljstvu zaradio titulu beach bara – Morski prasac. Nadalje, dobra je vijest za one koji vole dolaziti na more poslije deset sati da se u neposrednoj blizini Igrališta još uvijek može naći mjesto za parkiranje i to se za sada ne naplaćuje. 


   I dok je situacija na plažama na Kantridi jako dobra, mogli bi reći da situacija na istoku, odnosno na Pećinama »šteka« te bi dobro došlo uložiti koju kunu više. Nadalje, veliki problem za sve ljubitelje ovih plaža jest nedostatak mjesta za parkiranje, pa stoga nije ništa čudno što se dobar dio Riječana počeo kupati na Kantridi. Usprkos onim već uvriježenim pričama da je more bolje kvalitete »ovdje«, nego »tamo« iza 3. maja. 


  Iščupane škaline


Na plaži ispod Hotela Park, mjesto gdje se nalaze tuševi i kabine – uistinu je grozno. Sve se to nalazi u sklopu jednog betonskog komplesa, kojeg bi bilo dobro sanirati te mu dati neku namjenu. Ovako, riječ je o tihoj jezi. Naime, točno iznad kabina za presvlačenje urušava se strop, tako bi uistinu nekome prije ili nakon presvlačenja nešto moglo pasti na glavu. Iznad tih kabina i tuševa nalaze se nekakve prostorije koje su pretvorene u spremište građevinskog materijala. 



– Meni je ovdje jako lijepo. Nekad je tu bila gužva, ali mislim da se većina sada kupa na Kantridi. Ovdje je idealno za jutarnje kupanje, rekao nam je Nikola Cimeša, kojeg smo zatekli na posljednjoj pećinskoj plaži Grčevo. Tu je i kafić Pajol, pa se može popiti ujutro kava, slušati muzika. Ništa ti zapravo ni ne treba. Ima i fitnes sprava. Pa ako želiš možeš i vježbati. Sunčalište je novo betonirano. Uglavno, zadovoljan sam. Plaža je čista kao i more. Nemam primjedbi, zaključio je Cimeša.



   Plaža Grčevo ima novi sanitarni čvor i dva tuša. Doduše prilaz prema toj komunalnoj opremi nije baš idealni; ide se makadamom, a sve se to nalazi iza jednog napuštenog objekta čiji se krov počeo urušavati. Zbog tog objekta nitko ni ne primjećuje da to kupalište zapravo ima i park za djecu, klupe za odmor, stolove za stolni tenis. Na ulazu u lučicu nedaleko od zahoda dvije su baje prepune komunalnog otpada. 


   Na plaži Ružićevo kod stepenica koje vode u Vilu Ružić zatekli smo Ervina Ferića koji rado odabire ovo mjesto. I on je uglavnom zadovoljan ovim kupalištem. Ukazao nam je samo na jedan nedostatak; da je na jednom dijelu Ružićeva netko iščupao škaline za ulazak u more. A što baš i nije neka dobra vijest za starije osobe. Sada su te škaline u moru.    – Ali, inače za mene je okej. Mislim, more je čisto, za sada nema cvjetanja, uglavnom zadovoljan sam, rekao nam je Ervin Ferić. 

   Inače, nedostaci na koje smo ukazali prošlog tjedna – krupni otpad i kabine koje nisu imale zavjese – riješeni su. Samo šteta je što još uvijek sva ta oprema derutno izgleda, spram one nove na Kantridi.