Kandidatkinja Mosta

Petra Mandić: Želimo Rijeku učiniti ljepšim mjestom za život

Marinko Glavan

Zvonimir Perinić, Petra Mandić, Slaven Dobrović i Sandra Paškvan, Foto: V. KARUZA

Zvonimir Perinić, Petra Mandić, Slaven Dobrović i Sandra Paškvan, Foto: V. KARUZA

Most nezavisnih lista dokazao je da gradovi i općine koje vodimo racionalno upravljaju javnim sredstvima. Kolege iz Mosta koji upravljaju gradovima i općinama smanjili su ili u potpunosti dugove, povlačili sredstva iz EU fondova, podigli efikasnost uprave i služili građanima, rekla je Mandić



RIJEKA Svi kandidati Mostove liste za gradsko vijeće Rijeke skupa sa mnom ušli su u jednu veliku borbu, s jednim jedinim motivom – učiniti grad ljepšim mjestom za život, jer Rijeka i Riječani to zaslužuju, poručila je na predstavljanju liste kandidatkinja Mosta za gradonačelnicu Petra Mandić.


Na listi su, prema njenim riječima, kandidati različitih profila i zanimanja, koji pokrivaju praktički sve sfere gospodarskog i društvenog života, koji su spremni dati svoj stručni doprinos efikasnijem upravljanju gradom.


– Most nezavisnih lista dokazao je da gradovi i općine koje vodimo racionalno upravljaju javnim sredstvima. Kolege iz Mosta koji upravljaju gradovima i općinama smanjili su ili u potpunosti dugove, povlačili sredstva iz EU fondova, podigli efikasnost uprave i služili građanima, rekla je Mandić, ističući kako »remont« gradskih financija i efikasno upravljanje njima, te obrazovanje i kultura čine okosnicu programa Mosta u Rijeci. 




Uz kandidate za gradsko vijeće, predstavila je i kandidate za svoje zamjenike, Sandru Paškvan, kao stručnjakinju za financije, i Zvonimira Peranića, kojemu će obrazovanje i kultura biti u fokusu djelovanja.


Sandra Paškvan je istaknula da Grad Rijeka već godinama akumulira gubitke.


– To ne mora nužno biti loše, ali samo ako se ti gubici mogu objasniti. Ako ne znamo zašto nastaju niti kako ih sanirati, onda je to loše. Važno je kontrolirati ne samo rashode, nego i prihode. Proučavanjem financijskih izvješća i izvješća državne revizije, možemo zaključiti da organizacija poslovanja i procesuiranje financijskih podataka nisu u skladu sa suvremenim trendovima, koji omogućavaju raspolaganje informacijama u realnom vremenu, te donošenje odluka u skladu s njima, kazala je Paškvan.


Zvonimir Peranić, inače kazališni kritičar i umjetnik, kazao je kako će njegova uloga biti povećati vidljivost i značaj kulture i obrazovanja u Gradu Rijeci.


Poseban gost na predstavljanju bio je bivši ministar energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović, koji je predstavio rješenje problema Energa i previsokih računa za grijanje u Rijeci.


– Grad Rijeka, kao treći po veličini grad u Hrvatskoj, ima sve preduvjete da se sustav energetike i toplinarstva razvije u skladu s odredbama i načelima korištenja obnovljivih izvora energetike te jačanja učinkovitosti primjene energije. Termoelektrana Urinj, koja već neko vrijeme ne radi jer je zastarjela, treba se modernizirati i pretvoriti u visokoučinkovitu kogeneraciju, koja bi koristila i proizvodila dva oblika energije – električnu i toplinsku.


Takva energija je, budući da je dobivena na učinkovitiji način, jeftinija te može poslužiti kao razvojni smjer rješavanja problema Energa.


Kotlovnice koje su namijenjene isključivo grijanju, pa čak i one na plin, polako moramo zamijeniti. Tu u obzir dolaze kogeneracije, dizalice topline, pa i solarna energija, budući da je Rijeka grad na Mediteranu.


Naravno, problem Energa potrebno je rješavati sustavno, kroz dvije-tri godine, kako bi se postigli kvalitetni rezultati i kako bi on postao učinkovit servis građanima Rijeke, rekao je Dobrović.