Inicijativa

Peticija u Kostreni: Zaustavite nakaradnu gradnju u priobalju

Barbara Čalušić

Igor Vranić / Foto D. ŠKOMRLJ

Igor Vranić / Foto D. ŠKOMRLJ

Svi smo suglasni da je krajnje vrijeme da se nakaradna izgradnja, posebice u priobalju, zaustavi jednom za sva vremena, ali ne može se jedna nepravda ispravljati drugom nepravdom. To prije što na lokalnoj razini svaka nepravda ime svoje ime i prezime – poručuje Vranić. 



Igor Vranić, inicijator peticije koja se protivi izmjenama kostrenskog Prostornog plana, a koju je potpisalo oko 150 Kostrenjana, komentirao je mišljenje kostrenskog Odbora za urbanizam i prostorno planiranje koji je kostrenskom Općinskom vijeću predložio odbacivanje inicijative za suspenzijom izmjena glavnog općinskog prostorno-planskog dokumenta. Općinskim strukturama posebno zamjera netransparentnost, budući da je tek sada doznao da su određene primjedbe na izmjene Prostornog plana uvažene još u veljači. I sam pripada dijelu potpisnika peticije čije su primjedbe uvažene, ali smatra da se moraju uvažiti primjedbe svakoga građanina, kao i spriječiti podivljala izgradnja.


– Peticiju smo potpisivali u siječnju, a tek smo sada saznali da je Odbor za urbanizam i prostorno planiranje još početkom veljače uvažio primjedbe dijela mještana i promijenio prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana. O izmijenjenom prijedlogu ništa nismo znali, kada smo u lipnju zamolili SDP da raspravu o peticiji pokuša uvrstiti u dnevni red sjednice Općinskog vijeća. Toliko o razini informiranosti mještana! Što se tiče plana, umoran sam od moralnih rasprava o općim i osobnim interesima u posljednjih dvadesetak godina. Postoji samo zajednički interes, čemu bi trebala težiti svaka izvršna vlast. Nakon izmjena u veljači osobno više nemam razloga prosjedovati, spadam u skupinu vlasnika građevinskih čestica iz tzv. Žute Kostrene čije su primjedbe uvažene. Međutim, i dalje smatram da se moraju uvažiti primjedbe svakoga mještanina, koji će zbog ovakvog plana trpjeti štetu. Svi smo suglasni da je krajnje vrijeme da se nakaradna izgradnja, posebice u priobalju, zaustavi jednom za sva vremena, ali ne može se jedna nepravda ispravljati drugom nepravdom. To prije što na lokalnoj razini svaka nepravda ime svoje ime i prezime – poručuje Vranić.