Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Veća uloga Sveučilišta

Palach, Marganovo i Filodrammatica nezavisnoj sceni, ali uz suradnju sa studentima

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2013. u 19:31 2013-04-10T19:31:00+02:00

Prostorijama Palacha te dijelova Marganova i zgrade Filodrammatice uskoro će upravljati ponuditelj izabran na javnom natječaju iz redova riječke nezavisne kulturne scene, koji će te prostore dijeliti s novoosnovanom sastavnicom Sveučilišta u Rijeci, Studentskim kulturnim centrom (SKC)

RIJEKA Prostorijama Palacha te dijelova Marganova i zgrade Filodrammatice uskoro će upravljati ponuditelj izabran na javnom natječaju iz redova riječke nezavisne kulturne scene, koji će te prostore dijeliti s novoosnovanom sastavnicom Sveučilišta u Rijeci, Studentskim kulturnim centrom (SKC). Prije nego što se raspiše natječaj, kreatori ovog novog modela upravljanja, pročelnik za kulturu Ivan Šarar i prorektorica za nastavu i studentska pitanja Snježana Prijić Samaržija, prezentirali su ideju na javnoj tribini.

Značajan projekt

– SKC je osnovan s ciljem snažnijeg uključivanja Sveučilišta i studenata u kulturno-umjetničke događaje u Rijeci, u suradnji s nezavisnom scenom na način koji treba dogovoriti, sukus je izlaganja Samaržije koja je objasnila da će SKC voditi upravno vijeće sastavljeno od po dvoje predstavnika Grada Rijeke i Sveučilišta te jednog predstavnika studenata, kao i da će raspolagati sa 700.000 kuna godišnje, što će se namaknuti uglavnom dotacijama Sveučilišta i Studentskog centra.
Šarar je objasnio da, suprotno nekim mišljenjima, Grad ne daje sve studentima, već obrnuto – daje prostore nezavisnoj sceni koja će imati obavezu putem koordinacijskog tijela dio termina i programa dogovarati sa SKC-om.
– Grad napušta politiku izravnog upravljanja prostorima. Nije bitno tko će na natječaju dobiti prostore na upravljanje, dobit će ga scena. Grad Rijeka nema drugu scenu, a scena nema drugi Grad i zato moramo surađivati, rekao je Šarar, naglasivši da je, nakon Benčića, reformacije HNK i kandidature za europsku prijestolnicu kulture, ovo najznačajniji projekt Odjela za kulturu.

Na pet godina

Natječaj će se raspisati na pet godina, a Grad će odabranom ponuditelju biti potpora na način da se, kako je istaknuo pročelnik, za prostore neće plaćati naknada, najamnina od ugostiteljskih objekata vraćat će se u programe te će Grad platiti veći dio režija i osigurati domara što je, prema procjeni, iznos od oko 350.000 kuna godišnje.
Nakon izlaganja brojni sudionici tribine održane u dvorani Filodrammatice krenuli su u raspravu, iz koje se može izdvojiti prijedlog Simona Dejhale kojega je podržao i Damir Čargonja Čarli, da pripadnici nezavisne scene osnuju trgovačko društvo, odnosno počnu se baviti menadžmentom u kulturi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.