Vrhunac trećeg toplinskog vala

Padaju rekordi: Do kraja tjedna vruće, za vikend dolazi osvježenje

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Prema upozorenju objavljenom na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, cijeli Jadran, od Istre do juga u velikoj je opasnosti od toplinskog vala



RIJEKA U Hrvatskoj je na svom vrhuncu treći ovoljetni toplinski val, s dnevnim temperaturama koje dosežu do 37 stupnjeva Celzijevih, a ponegdje je bilo i malo više. Prvi toplinski val počeo je već krajem lipnja, prekinut je 9. srpnja, a od 13. do 23. srpnja trajao je drugi toplinski val, još izraženiji od prethodnog.



Prvi temperaturni rekord u kolovozu bio je u petak u Malom Lošinju, gdje je temperatura porasla do 37,6°C, što je  i novi apsolutni temperaturni rekord. Naime, stari je rekord iznosio 37,4°C, koliko je izmjereno 3. kolovoza 1998. godine. Inače, meteorološki se podaci vode od 1961. godine. Val ekstremnih vrućina se sve više intenzivira i u mnogim krajevima Europe. Prema podacima Crometeo, u Njemačkoj je, u gradu Kitzingenu izmjerena temperatura od 40.3°C. Time je izjednačen novi njemački nacionalni temperaturni rekord postavljen prije mjesec dana, 5. srpnja, na istoj lokaciji.  Do ove godine je apsolutni temperaturni rekord za Njemačku iznosio 40.2°C. Toliko je izmjereno u dva navrata, u srpnju 1983. i kolovozu 2003. godine.





I jučerašnje su temperature bilo vrlo visoke, pa je tako u 15 sati 37°C izmjereno u Opatiji, Senju, Mljetu, Malom Lošinju i Kninu. U Rijeci je bilo 36, a u Pazinu 35 stupnjeva Celzijevih. Temperature mora kretale su se između 25 i 28 stupnjeva.


Prema upozorenju objavljenom na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, cijeli Jadran, od Istre do juga u velikoj je opasnosti od toplinskog vala. Kninsko područje je pod velikom opasnosti, dok je za druge dijelove zemlje, osim gorja, proglašena umjerena opasnost. Prema vremenskoj prognozi DHMZ-a, i danas će biti pretežno sunčano. U Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti mogući su poslijepodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu većinom slab jugozapadni i jugoistočni, ujutro na sjevernom dijelu bura. Jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 19, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna u većini predjela između 31 i 36 °C. Jako vruće bit će cijeli tjedan, no povremeno je lokalno moguća kiša, pogotovo krajem tjedna na kopnenim područjima. Temperature će ići do 37 u hladu, a lokalno moguće i više. Prema izgledima vremena za sljedeća tri dana, i dalje će biti sunčano i još malo toplije, pa će mjestimice biti i vrlo vruće. Lokalni pljuskovi mogući su uglavnom u Dalmaciji, a osvježenje je izgledno tek za vikend.


Zbog visokih temperatura nepovoljna je i biometeorološka prognoza. Kako ističu u DHMZ-u, vrlo visoke temperature bit će nepovoljne za većinu ljudi, a posebno za kronične bolesnike i starije ljude. Preporuča se boravak u rashlađenim prostorijama, treba uzimati dovoljno tekućine i zaštita od UV zračenja. Više o mjerama opreza i zaštiti od vrućine zainteresirani se mogu informirati na stranicama Ministarstva zdravlja.