Posljednjih godina raste broj pritužbi

Pacijenti se žale zbog lijekova, listi čekanja, ali i na grube zdravstvene djelatnike

Barbara Čalušić

Pacijenti uz svoja prava imaju i obaveze kad je u pitanju zdravstvena zaštita. Jedna od obaveza je poštivati preporuke za očuvanje zdravlja i odazivati se na preventivne programe koje sustav nudi s ciljem smanjenja pobola i smrtnosti od najčešćih bolesti



RIJEKA  Otkako je na snazi Zakon o zaštiti prava pacijenta, županijsko Povjerenstvo za prava pacijenata posljednjih godina bilježi porast zaprimljenih podnesaka pacijenata pa je tako s dvije do tri prijave godišnje, prošle godine zaprimljeno 13 podnesaka pacijenata dok je u ovoj godini zasad zabilježeno deset prijava.


– Broj podnesaka raste sve više kako se zna da postoji povjerenstvo. Također, svaka zdravstvena ustanova kojoj smo se obraćali za odgovore dosad se odazvala. Naš zadatak kao povjerenstva je upućivati čim više informacija prema pacijentima kao i liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji bi trebali dati osnovne informacije pacijentima da oni kad, primjerice, dođu u bolnicu, budu čim bolje informirani. Pritužbe pacijenata koje primamo odnose se na dobivanje lijekova, liste čekanja, ali sve češće i na grubu komunikaciju zdravstvenih djelatnika, rekla je na konferenciji za novinare posvećenoj desetoj godišnjici donošenja Zakona o zaštiti prava pacijenata Ankica Nanut, predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata PGŽ-a.


Povjerenstvo surađuje s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a na poticanju i promicanju edukacije o pravima pacijenata u sklopu županijskog zdravstvenog prioriteta »Zdravstvena pismenost«. Voditeljica ovog župnijskog prioriteta prof. dr. Iva Sorta Bilajac Turina smatra da je zdravstvena pismenost jedan od osnovnih preduvjeta zdravlja cjelokupnog društva, a jedni način za postizanje zdravog društva jest suradnja između pacijenata i zdravstvenih institucija.




– Manjak zdravstvene pismenosti stvara barijere i može uzrokovati povećanje troškova zdravstvenog sustava kroz povećanje hospitalizacija, troškova za lijekove i nepotrebnu dijagnostiku, istaknula je Sorta Bilajac Turina upozoravajući da pacijenti uz svoja prava imaju i obaveze kad je u pitanju zdravstvena zaštita. Jedna od obaveza je poštivati preporuke za očuvanje zdravlja i odazivati se na preventivne programe koje sustav nudi s ciljem smanjenja pobola i smrtnosti od najčešćih bolesti.


Prioritet zdravstvene pismenosti samo je jedan od rezultata projekta Zdrave županije koji je startao 2002. godine, a kako je kazala pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo doc. dr. Đulija Malatestinić, rezultati ovog projekta bit će objedinjeni u strateškom dokumentu nazvanom Plan za zdravlje koji će idući mjesec biti predstavljen vijećnicima županijske skupštine.


– Naši prioriteti svakako su smanjenje kardiovaksularnih bolesti u cjelokupnoj populaciji, mentalno zdravlje stanovništva, ali i zdravstvena pismenost, naglasila je Malatestinić.Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdrastvo prof. dr. Vladimir Mićović poručio je da upravo ova ustanova ima značajnu ulogu u podizanju opće svijesti o pojedinačnoj odgovornosti prema vlastitom zdravlju.

– No, da bi učinio nešto po pitanju vlastitog zdravlja, pojedinac mora imati bolju poziciju u sustavu nego što je ima, zaključio je Mićović.