Nastup umirovljenika na Jadranskom trgu

PONOS I POKOJA SUZA ‘Najdraža Rijeka’ za poseban dan i trenutak

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



Točno u podne, na Jadranskom trgu, ispred vremenske instalacije koja je proteklih godinu dana označavala koliko je vremena preostalo do najvažnijeg događaja u novijoj riječkoj povijesti, šezdesetak umirovljenika, članova Mješovitog pjevačkog zbora Matice umirovljenika Grada Rijeka pod vodstvom maestra Vinka Badjuka zapjevalo je, prvo na talijanskom, a potom i na hrvatskom jeziku europsku himnu »Oda radosti« Daniela Načinovića, kojom su, na svoj način, otvorili cjelodnevni program Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Iako je program EPK-a počeo u ranim jutarnjim satima, točnije već u sedam programom za goste anti-turističke rute riječkim turističkim autobusom, riječki umirovljenici svoj su nastup opisali »onim koji otvara EPK-a«.


Veliko oduševljenje


Program je započeo nekoliko sekundi prije podneva odbrojavanjem svih prisutnih, nakon čega je uslijedilo veliko oduševljenje jer je stigao dugo očekivani trenutak u kojem Rijeka postaje centar Europe.




Oko zbora su se okupili mnogobrojni Riječani i njihovi gosti, kojih se moglo vidjeti na svakom koraku, koji su im se pridružili u pjevanju, a posebno u trenutku dok su, nakon »Ode radosti« i izvođenja županijske himne »Zavičaju tebi«, zapjevali svojevrsnu riječku himnu »Najdraža Rijeko«, zajedno s njezinim autorom Damirom Badurinom.


U tim trenucima mogla se primjetiti i pokoja suza u očima pjevača, ali i posjetitelja, a posebno se na njihovim licima zrcalio ponos što su i oni sudionici programa svečanog otvorenja godine u kojoj Rijeka nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Pa iako je svoju pjesmu »Najdraža Rijeko« izveo bezbroj puta, na bezbroj prilika i lokacija, posebno ponosan na ovu jučerašnju izvedbu zajedno s riječkim umirovljenicima bio je i sam Damir Badurina. Jer, jednom se u životu pjeva Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture.


– Mogućnost da na današnji dan izvodim ovu pjesmu spada u najposebnije trenutke moje karijere. Vrijeme nas je poslužilo, nadam se da će cijela godina biti ovako lijepa. Ovo je poseban dan, poseban trenutak u kojem naš grad dobiva novo ruho koje će nositi sljedećih godinu dana, rekao je vidno dirnuti Badurina.


Nakon emotivnog nastupa na Jadranskom trgu, članovi zbora zaputili su se u svoje prostorije u Kružnoj ulici, gdje su se zadržali na druženju i domjenku, a u večernjim su satima u Circolu zajedno s mnogobrojnim riječkim umirovljenicima sudjelovali u plesnoj večeri i koncertu posvećenom gradu na Rječini, održanom u organizaciji Matice umirovljenika Grada Rijeke uz Duo Aledory.


Tijekom večeri premijerno je izvedena autorska skladba »Pošalji ljubav, Luko različitosti«, a zabava se, uz popularne plesne melodije nastavila do kasno u noć.


S pripremama su članovi zbora riječke Matice umirovljenika započeli nekoliko dana prije samog otvorenja programa, svakodnevno su imali probe i, prema riječima maestra Vinka Badjuka, ništa im nije bilo teško. Tako su još jednom pokazali kako su, iako u mirovini, još uvijek aktivni te kako se na njih, bez obzira na njihove godine, može računati u svim prilikama.


– Svaki nastup puno nam znači, a ovaj je uistinu poseban. Pjevačima nije bilo teško dolaziti na probe, a tako je uoči svakog nastupa, jer im je motiv zajedničko druženje, pjesma, bivanje u zajednici i činjenica kako su još uvijek aktivni, potrebni. Naš zbor, inače, ima puno nastupa po cijeloj Hrvatskoj, sudjelujemo na mnogim smotrama zborova, pa smo tako nedavno bili u Križevcima. Jako smo kvalitetan i dobro uvježban zbor, tako da na svim nastupima dobivamo samo riječi hvale. Puno se trudimo, puno vremena ulažemo da dobro otpjevamo i to je dobro. Jer naši pjevači dolascima na probe još uvijek imaju osjećaj da rade, iako su se umirovili, da imaju određene radne navike, potrebe, a ujedno korisno i u društvu provode svoje slobodno vrijeme. Što se tiče samog EPK-a, to je veliki događaj za naš grad, velika je to prilika da se svijetu predstavi naš grad, međutim, želio bih da to bude tijekom cijele godine, a ne samo danas, da ostane vrijedan trag, kazao je maestro Vinko Badjuk.


Emil Baumgartner, predsjednik Matice umirovljenika, koja danas broji više od pet tisuća članova, također nije krio ponos i zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovako svečanom programu, ali i zbog činjenice da grad na Rječini postaje Europska prijestolnica kulture.


– Naši su članovi bili oduševljeni činjenicom da će sudjelovati u ovom programu, nisu dvojili niti trenutka. Njima i inače svaki nastup jako puno znači, a ovaj je uistinu poseban. Naši su umirovljenici jako aktivni i to pokazuju u svakoj mogućoj prilici, jer, najgore je kada o nama razmišljaju da smo na teret mladima i da smetamo. Tu stigmu želimo razbiti i zato smo vrlo aktivni. Naši pjevači su odlični i mnogi se iznenade kada nas čuju, kada čuju kako pjevamo, jer najčešće misle kako smo već stari i nemamo snage. A u nama je još puno života, »force« i želje da to pokažemo drugima. Zbog toga smo jako ponosni na ovaj nastup, jer je ipak ovo jedinstven događaj koji se događa sada i vjerojatno nikada više, kazao je Baumgartner.