Traže se timovi za Gorski kotar i otoke

PGŽ traži koncesionare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Tihana Tomičić

Za opću obiteljsku medicinu raspisuje se devet koncesija, za dentalnu medicinu 13, četiri za pedijatrijsku skrb, za zaštitu žena također četiri (od čega samo jedna za Rijeku), te za njegu u kući tri.



RIJEKA – Ovih dana bit će raspisan javni natječaj za dodjelu koncesija u sektoru primarne zdravstvene zaštite.


Radi se o drugom krugu takvog natječaja, čime se planiraju naći koncesionari za manje atraktivne lokacije, uglavnom u Gorskom kotaru i na otocima. Za opću obiteljsku medicinu raspisuje se devet koncesija, za dentalnu medicinu 13, četiri za pedijatrijsku skrb, za zaštitu žena također četiri (od čega samo jedna za Rijeku), te za njegu u kući tri.


Ukoliko se ni u drugom krugu ne uspije popuniti te ambulante, tada će županijski Dom zdravlja to učiniti sa svojim timovima, rekao je pročelnik za zdravstvo Ivo Afrić.




– Ovo je i prilika za zapošljavanje 40-ak ljudi – istaknuo je župan Komadina, najavljujući natječaj.


Dosad su u PGŽ dodjeljene 403 koncesije, od čega Županija godišnje prihoduje gotovo pet milijuna kuna. Ukupno,  sustav primarne zaštite je u PGŽ težak oko 120 milijuna kuna godišnje, što naravno uključuje i sredstva HZZO-a.


Pročelnik Afrić ističe da Županija dobrim dijelom prihoda od koncesioniranja sufinancira zakup prostora u Domu zdravlja samim tim koncesionarima, no i da oni moraju shvatiti da su sada privatnici te ne mogu očekivati da će im Županija plaćati opremu i namještaj.


Nova mjera kojom Županija planira pomoći koncesionarima jest osiguravanje oko 400.000 kuna za sufinanciranje kamata za kredite za nabavku opreme u novim ambulantama.