Korak nazad

PGS ogorčen novim zakonom: Još jedno osiromašenje PGŽ-a

Damir Cupać

PGS se zalaže da prihodi od poreza na dohodak u potpunosti pripadnu samoupravi / snimio S. JEŽINA

PGS se zalaže da prihodi od poreza na dohodak u potpunosti pripadnu samoupravi / snimio S. JEŽINA

Otočni gradovi i općine ostat će bez 20 milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave u Gorskom kotaru bez dodatnih 10 milijuna kuna



Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i član predsjedništva Eduard Badurina upozorili su da su izmjene i dopune Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave koje su u prvom saborskom čitanju novi udar na opće, gradova i županije te dokaz nove fiskalne centralizacije koja će dodatno uzdrmati lokalnu samoupravu. Vasilić procjenjuje da bi lokalna i regionalna samouprava novim zakonskim izmjenama mogla ostati bez dvije milijarde kuna na godišnjoj razini, a financijski udar najviše će uzdrmati najrazvijenije općine, gradove i županije.


– Prvu decentralizaciju provela je Račanova vlada, a ovaj prijedlog još je jedan korak unazad jer će se dogoditi oštra centralizacija poreznih prihoda. PGS je predlagao da prihodi od poreza na dohodak u potpunosti ostanu lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Pola od preko 500 jedinica lokalne samouprave je bilo u situaciji da im u potpunosti ostaju prihodi od poreza na dohodak. Taj se porezni prihod dijelio na način da je 60 posto ostajalo gradovima i općinama, 16 posto su bili županijski prihodi, šest posto je uzimala država za decentralizirane funkcije, a 17 posto se prenosilo gradovima i općinama na području posebne državne skrvi, na otocima i u brdsko-planinskim područjima. Nove izmjene veliki su udarac upravo za Primorsko-goransku županiju jer će otočni gradovi i općine ostati bez 20 milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave u Gorskom kotaru bez dodatnih 10 milijuna kuna. Novim rješenjem 17 posto prihoda bi odlazilo u državni fond za izravnavanje. Takav koncept za nas je neprihvatljiv, naglasio je Vasilić. On je pojasnio da se PGS zalaže da prihodi od poreza na dohodak u potpunosti pripadnu lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a da se razlike između razvijenih i nerazvijenih lokalnih samouprava izravnavaju iz državnog fonda u koji bi se slijevala sredstva od PDV-a koji su u potpunosti državni prihod.


– Lokomotive razvoja ne treba gasiti. Lani je država uvela kompenzacijske mjere zbog smanjenja udjela od prihoda na dohodak. To rješenje nije bilo dobro, a sada se i ono ukida i uvodi se fiskalna centralizacija na štetu lokalne i regionalne samouprave, uvjeren je Vasilić.




Badurina je pojasnio da je Primorsko-goranska županija jedina, uz Zagreb, Zagrebačku županiju i istarsku županiju, koja je imala suficit od 2.500 kuna po stanovniku.


– Danas se radi vjerojatno o oko 800 milijuna kuna kojima bi se moglo napraviti 30 vrtića ili škola. To je najbolji dokaz da je neophodno Hrvatsku decentralizirati i teritorijalno i fiskalno, izjavio je Badurina.


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac podsjetio je da su najrazvijenije europske zemlje decentralizirane, dok su one centralizirane, među kojima je i Hrvatska, na začelju kada je riječ o standardu građana.