"Politička trgovina"

PGS: Izbor predsjednika Gradskog vijeća ne predstavlja volju birača, Titov trg ne dirati

Marinko Glavan

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Zamjenik gradonačelnika, PGS-ovac Nikola Ivaniš je istaknuo zadovoljstvo suradnjom s koalicijskim partnerima, a sve ostale stranke u Gradskom vijeću pozvao je na suradnju, posebno na projektima koji su već započeti ili su u pripremi



RIJEKA Postupak formiranja Gradskog vijeća Rijeke i izbor predsjednika Vijeća možda je matematički legitiman, ali sigurno ne predstavlja volju birača, nego je rezultat političke trgovine, izjavila je na konferenciji za novinare PGS-ova vijećnica Tea Mičić Badurina.


– PGS je iz redova ostalih stranaka u Gradskom vijeću bio u više navrata u javnosti prozivan zbog navodno neprincipijelnog koaliranja sa SDP-om, no mi smo htjeli okupiti stranke lijeve orijentacije i to smo jasno i trensparentno učinili predizbornim koaliranjem. Možda se koalicija sa SDP-om nije svidjela dijelu naših birača, pa su svoj glas dali drugim načelno lijevim strankama, ali sigurno, ni u snu nisu mislili da svojim glasovanjem za Akciju Mladih, Listu za Rijeku ili Živi zid, zapravo svoj glas daju HDZ-u i Hrvoju Buriću.


Koliko su te stranke principijelne, vidi se po tome što se već raspadaju. Vidimo da je Morana Jokić prešla iz nezavisne liste Hrvoja Burića u HNS, a o principijelnosti nešto govori i Burićev zahtjev da ona vrati mandat, iako on sam nije vratio mandat HDZ-u svojedobno kada je izašao iz te stranke, rekla je Mičić Badurina.




Zamjenik gradonačelnika, PGS-ovac Nikola Ivaniš je istaknuo zadovoljstvo suradnjom s koalicijskim partnerima, a sve ostale stranke u Gradskom vijeću pozvao je na suradnju, posebno na projektima koji su već započeti ili su u pripremi.


– Očekujemo od bloka okupljenog oko HDZ-a i Akcije Mladih da budu konstruktivni oko najvažnijih projekata. Za PGS su to u prvom redu dva projekta – izgradnja novog KBC-a, bez kojeg Riječani neće imati adekvatnu zdravstvenu skrb, te novog autobusnog kolodvora, primjerenog našem gradu.


Tu je i cijeli niz drugih projekata, posebno u kulturi, koji će u narednih dvije-tri godine izmijeniti lice grada i smatramo da kod njihove realizacije moramo djelovati u interesu grada i građana, pa očekujemo da i ostali budu konstruktivni, rekao je Ivaniš.


PGS-ova vijećnica Ana Trošelj osvrnula se na izjave predsjednika riječkog HDZ-a Luciana Vukelića da će Titov trg biti vraćen na dnevni red Gradskog vijeća.


– Gospodin Vukelić sam sebi uskače u usta, jer je ne tako davno izjavio da svjetonazorskim temama nije mjesto u Gradskom vijeću. Očito sada misli drugačije, ali nadam se da vijećnici iz ostalih stranaka ipak neće toliko zastraniti da se krene u preimenovanje riječkog Titovog trga, rekla je Trošelj.