Školski obveznici

Ovaj tjedan prijave budućih đaka prvaka: Škole čekaju 2.982 nova prvašića

Ingrid Šestan Kučić

Prijave nudućih prvašića obavljaju se u najbližoj školi mjestu stanovanja * Foto: M. GRACIN

Prijave nudućih prvašića obavljaju se u najbližoj školi mjestu stanovanja * Foto: M. GRACIN

Među ovogodišnje školske obveznike ubrajaju se djeca koja će do 1. travnja navršiti šest godina, odnosno djeca rođena od 1. travnja 2008. godine do 31. ožujka 2009. godine



RIJEKA » Put primorsko-goranskih osnovnih škola ovog će tjedna krenuti roditelji 2.982 djece, koliko prema procjenama Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije ove godine ima školskih obveznika. Naime, u svim će se školama od 26. do 30. siječnja provoditi postupak prijava za upis djece u prvi razred osnovne škole, a među ovogodišnje školske obveznike ubrajaju se djeca koja će do 1. travnja navršiti šest godina, odnosno djeca rođena od 1. travnja 2008. godine do 31. ožujka 2009. godine, kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici. Iznimno se u prvi razred osnovne škole mogu upisati djeca rođena od 1. travnja do 31. prosinca 2009. godine, koja će šest godina života navršiti do 31. prosinca ove godine. Prema procjenama Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije u prve će se razrede osnovnih škola upisati 2.982 učenika, što je više nego prijašnjih godina.  


  Prijave budućih prvašića roditelji obavljaju u najbližoj školi mjestu prebivališta ili boravišta, a nakon provedenih prijava Ured državne uprave utvrdit će popis djece, školskih obveznika i dostaviti ga stručnim povjerenstvima u osnovnim školama do 1. ožujka, nakon čega će se predložiti raspored utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta. Sam postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja, a u slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan do 30. svibnja o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.


  Prijevremeni upis


Roditelji koji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis, najkasnije do 31. ožujka moraju podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u I. razred osnovne škole pisanim putem ili osobno Uredu državne uprave, koji će donijeti rješenje o prijevremenom upisu u prvi razred osnovne škole za pojedino dijete.





Uz produženi boravak i cjelodnevnu nastavu, za roditelje prvašića bitnu ulogu ima i organizacija rada škole, odnosno radi li škola u jednoj ili dvije smjene. U jednoj smjeni u potpunosti radi ukupno 17 osnovnih škola grada Rijeke i jedna škola drugih osnivača i to: Belvedere, Brajda, Centar, Centar za odgoj i obrazovanje, Dolac, Gelsi, Ivana Zajca, Kozala, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Vežica, Vladimir Gortan i Osnovna waldorfska škola, dok u dvije smjene u potpunosti radi samo OŠ Pehlin i Fran Franković, a u dvije smjene djelomično radi 7 osnovnih škola: Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Turnić i Zamet.



Roditelj može upisati dijete i u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemoguciti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.


  Produženi boravak i cjelodnevna nastava


Ono što roditelje prvašića najčešće zanima, podatak je ima li škola program produženog boravka ili pak cjelodnevne nastave. Prema podacima Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje, ove je školske godine u 25 riječkih škola organizirano 76 skupina učenika koji pohađaju jedan od ta dva programa, a najveći broj škola provodi program produženog boravka. Riječ je o ukupno 15 škola: Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Eugen Kumičić, Fran Franković, Gornja Vežica, Ivana Zajca, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Turnić, Zamet i Osnovnoj waldorfskoj školi, dok cjelodnevnu nastavu provode četiri škole: Kantrida, Kozala, Nikola Tesla i Pehlin, a oba programa provodi pet škola: Gelsi, Pećine, Trsat, Vežica i Vladimir Gortan.


  Učenici prvih razreda riječkih osnovnih škola produženi boravak pohađaju besplatno. Roditelji plaćaju samo cijenu ručka i užine koju utvrđuje svaka škola posebno, odnosno školski odbor pojedine škole, a iznosi mjesečno od 360 do 520 kuna, ovisno o školi. Za učenike od 2. do 4. razreda usluga produženog boravka ovisi o razredu i dohotku po članu kućanstva te roditelji u cijeni ovisno o tome participiraju sa sto do 320 kuna mjesečno. Za drugo dijete cijena se smanjuje za 30 posto, za treće dijete 60 posto, a za četvrto i svako sljedeće dijete 100 posto, a prema Odluci o socijalnoj skrbi, obitelji koje ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili posebni uvjet, potpuno su oslobođene plaćanja troškova prehrane u produženom boravku, dok obitelji koje ispunjavaju uvjet dječjeg doplatka plaćaju 50 posto mjesečne cijene prehrane u produženom boravku.