Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 2
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Gradnja napreduje brže od planiranog

Otvorenje riječke džamije u listopadu?

foto: D.ŠKOMRLJ
foto: D.ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 4. veljača 2011. u 8:52 2011-02-04T08:52:14+01:00

Vrijednost objekta je 49 milijuna kuna, a gradnju  najvećim dijelom financira država Katar koja je  donirala pet milijuna eura te drugi donatori

RIJEKA Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u našoj zemlji  muftija Ševko Omerbašić jučer je u pratnji direktora GP-a Krk Josipa  Purića i njegovih suradnika te predstavnika riječke Islamske zajednice  obišao gradilište riječke džamije na Rujevici i tom prilikom izrazio zadovoljstvo gradnjom, dinamikom radova i suradnjom s GP-om Krk.

Ta  je tvrtka izgradnju islamskog centra privela do razine gotovo završenih  građevinskih radova te se građevinu džamije i centra već može doživjeti u cjelini. Preostale ugovorene radove GP Krk kani završiti do listopada ove godine kada po prilici i istječe ugovoreni rok gradnje od 18  mjeseci te se navršava druga godišnjica od polaganja temeljnog kamena džamiji na Rujevici.

Omerbašić prezadovoljan

– Prezadovoljan sam. Ovaj objekt je, po meni, čak ljepši od zagrebačke džamije, komentirao je Omerbašić.

Na pitanje hoće li uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju islamskog  centra, Omerbašić je rekao da je za sada sve u redu, da je do sada potrošeno oko 17 milijuna kuna, dok ukupno objekt stoji oko 49 milijuna.  Kako je poznato, riječki islamski centar gradi se prilozima ovdašnjih  muslimana, donacijama muslimana iz drugih europskih zemalja, a najviše ipak velikom donacijom države Katar. 

Grubi građevinski radovi su pri kraju, slijedi zahtjevno postavljanje  raznih instalacija

– Od Katara smo dobili pet milijuna eura i vjerojatno ćemo sada  tražiti donacije od nekih drugih zemalja. Vidjet ćemo hoće li to nešto  omesti ova situacija u arapskom svijetu, Egiptu, ali trudimo se, objasnio je muftija.

Poziv riječkim muslimanima

– Ovaj objekt je po mnogočemu izniman, već i po autoru, pokojnom  umjetniku Dušanu Džamonji – gradimo njegovo djelo da zaživi kako ga  je zamislio. Građevinari su pri kraju radova, a sada nastupaju zahtjevni  radovi raznih instalacija.
Riječ je o složenom objektu s nizom izazova,  ali suradnički poštujemo rokove, štoviše moguće je da će izgradnja biti  gotova i prije dogovorenih 18 mjeseci – objasnio je direktor Purić. 

Prema riječima Ekrema Budimlića, novog predsjednika riječke Islamske zajednice, sada u islamskom centru slijedi niz obrtničkih radova –  izolacije, hidroizolacije, termoizolacije, podkonstrukcije, oblaganje kalota kupole, kao i minareta inoxom.
I on kaže da Islamska zajednica  traži inozemne donatore, ali i da ovdašnjim muslimanima trajno  upućuje molbu da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu izgradnju svoje džamije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka