Županijski SDP proslavio 20. godina

Ostojić: Iz Rijeke i PGŽ će se u 2015. godini ideje SDP-a proširiti poput brzog interneta

Tihana Tomičić

Nemojmo se zavaravati: pobjeda Josipovića nije 1/1 i pobjeda SDP-a na parlamentarnim izborima. Za novo povjerenje treba novi smjer novih politika SDP-a – rekao je Zlatko Komadina, ustvrdivši iak da Hrvatska diše lijevo



RIJEKA –  U Rijeci je održana proslava 20. godišnjice osnutka Županijske organizacije SDP-a.


– Iz Rijeke i PGŽ će se u 2015. godini ideje SDP-a proširiti diljem Hrvatske kao širokopojasni, brzi internet. Citirat ću Nietzchea: više vrijedi gram iskustva, nego tona teorije, a riječki i primorsko-goranski SDP uvijek su bili ishodište svih socijaldemokratskih ideja. Hvala vam na vašim idejama, koje će se proširiti Hrvatskom – poručio je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a, dajući podršku svom prijatelju Zlatku Komadini.


Snaga SDP-a su ljudi, poruka je šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernarića, dok je ministar Mirando Mrsić rekao:




– Nemojmo baciti koplje u trnje. Da li smo dosad uspjeli – jesmo. Da li smo mogli bolje – jesmo. Idemo dalje u boj za socijaldemokraciju. 


Tonino Picula rekao je pak da SDP jedini može štititi radnike u postindustrijskom društvu, te da jedino socijaldemokracija može pomoći u obnovi društvene ravnoteže u Hrvatskoj, dok je Luka Denona, jedan od tri predsjednika Županijske organizacije SDP-a PGŽ u ovih 20 godina poručio je, komentirajući aktualne događaje u SDP-u: ‘Vojko Obersnel nije sam, ima podršku Gradskog odbora i Županijskog odbora’.


U svom govoru Zlatko Komadina je poručio:


– Te 1993. godine kad smo osnovani, imali smo oko 7 posto rejtinga, i otad smo samo rasli, sve do 2013. godine kad počinje, budimo pošteni, lagani pad našeg rejtinga, i to treba reći. Hrvatska diše ulijevo, to će potvrditi i predsjednički izbori i pobjeda Ive Josipovića, ali nemojmo se zavaravati: pobjeda Josipovića nije 1/1 i pobjeda SDP-a na parlamentarnim izborima. Za novo povjerenje treba novi smjer novih politika SDP-a – rekao je Komadina. 



Glavna sporedna tema skupa bila je najava Slavka Linića da će s nezavisnom listom izaći na parlamentarne izbore protiv SDP-a. Potpredsjednik Zlatko Komadina kaže da je to na neki način logičan potez jer je Linić povrijeđen situacijom koja mu se dogodila. Linić je često išao sam, pa je tako i završilo – rekao je. 


Predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel nije želio komentirati Linićevu najavu, a za europarlamentarca Tonina Piculu ona nije osobito iznenađenje. »Takav potez povlačili su mnogi koji su napustili matične političke organizacije, a osjećali se da još imaju dosta toga za reći«, rekao je. Ustvrdio je da je Linić ostavio dubok trag, ne samo u SDP-u nego u cjelokupnoj hrvatskoj politici, a s tim se slaže i Rajko Ostojić. Zbog toga sam, podsjetio je, i osobno bio protiv njegova izbacivanja iz stranke, rekao je Ostojić.


No, najviše je o Liniću govorio Luka Denona, koji je na kraju na upite o preslasku Liniću zaključio: 


– Nikad ne reci nikad, no ostajem u SDP-u, osim ako me netko ne izbaci iz stranke. Tada je sve moguće – rekao je.


Pričao je kao prvi predsjednik ŽO SDP s govornice o osnutku SDP-a u županiji ’93., kada su se međusobno iz šale nazivali ‘Forum kretena’, jer su im mnogi prijetili i nazivali ih kumunjarama, no ‘bili smo pravi drugovi i drugarice, a toga danas u SDP-u više nema’, rekao je Denona.


Također je krizirao visoke izvore:


– Mogu nam uzeti sve, ali našu riječ i pravo na stav ne. Nemojmo prodavati građanima ‘demokraciju’, a unutar stranke kažnjavati ljude koji govore izbacivanjem s lista za Sabor i napadima kroz medije putem visokih izvora, rekao je Denona.


Kazao je da pravi socijaldemokrati moraju biti protiv ukidanja brsko-planinskog zakona. Jesmo li zato rušitelji? Nismo. Nismo protiv Iblera, samo imamo pravo na stav. Moramo se oduprijeti toj presiji, rekao je Denona.



Iako se Komadina maksimalno trudio da njegova konvencija prođe bez dnevno-političkih tonova, uz glavnu poruku da se očekuje pobjeda na predsjedničkim izborima, zbivanja iz Tuhelja nisu se mogla zaobići, a za to se pobrinuo šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel, koji je za svoj govor dobio pljesak svih:


–  Onaj tko misli da je lako 20 godine pobjeđivati u svom kraju, vara se. Za to treba principijelnost, rad i poštenje. Neki se pitaju ima li socijaldemokracija više budućnosti u našem kraju: ima, vidjet ćete već na predsjedničkim izborima. U to nitko od nas ne sumnja, niti planira ikakav drugi plan B – poručio je Obersnel.


Obratio se na neki način i stranačkom šefu Milanoviću:


– Moja je poruka svima: ne stidim se niti jedne riječi koje sam rekao i ponovit ću sve svaki puta. Dvadeset godina gradim samoupravu i neću odustati, ne bojim se ništa reći. A oni koji se boje, kriju se iza ‘visokopoziocioniranih izvora’ i govore putem medija. Mi u Rijeci nismo naviknuti tako komunicirati, mi si ono što mislimo kažemo licem u lice, i to je jedini način kako ćemo zadržati povjerenje građana. A da li sam u pravu ja ili netko drugi, vidjet ćemo brzo, već za nekoliko mjeseci, rekao je Obersnel.