Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Visok broj glasova nije garancija

Ostali bez mandata: Flegi, Kajinu i Vasiliću dosta glasova ali nisu ušli u Sabor

Nije uspio prijeći prag – Damir Kajin / Snimio Vedran KARUZA
Nije uspio prijeći prag – Damir Kajin / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2015. u 14:55 2015-11-11T14:55:50+01:00

RIJEKA  U 8. izbornoj jedinici preferencijalni glasovi samo su u jednom slučaju utjecali na izbor zastupnika na ovim izborima – samo je Ivan Kirin (HSP-AS) na listi HDZ-a ušao na taj način, i to kao sedmi po redu. Dobio je više od 11,7 posto preferencijalnih glasova ove liste i ušao u Sabor umjesto Luciana Vukelića, trećeg s  liste.

Na drugim listama, najviše preferencijalnih glasova uglavnom su dobivali visoko plasirani  kandidati – tako je kandidat s najviše glasova bio je SDP-ov Željko Jovanović kao nositelj liste za koga je glasalo osobno preko 19.000 birača, potom slijedi predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, pa Peđa Grbin kao drugi na SDP-ovoj listi, potom prvi HDZ-ovac na listi Oleg Butković, pa treći s liste Hrvatska raste, također stranački čelnik HSU-a Silvano Hrelja, itd.

Biondić dobio 48 posto preferencijalnih glasova

Ostalo je također gotovo nezabilježeno kako su prošli bučni Mile Biondić na listi Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić te Slavica Šota na listi Pokreta Zajedno – Biondićeva lista dobila je 0,31 posto glasova u 8. jedinici, a Šota je bila posljednja, s 0,22 posto. Pritom je Biondić dobio 48 posto preferencijalnih glasova, a Šota na svojoj listi 34,3 posto glasova svojih birača.

No, ono što je zanimljivo jest relativno visok broj preferencijalnih glasova nekih od kandidata koji – nisu prošli. U prvom redu, to je istarski župan Valter Flego sa preko četiri tisuće glasova, koji međutim, nije prošao, a i da je prošao, mandat bi bio dao Dariju Vasiliću iz PGS-a. No, ni on nije uspio –  unatoč tome što je dobio 2.600 preferencijalnih glasova.

Visoko je s brojem preferencijalnih glasova bila i Ines Strenja-Linić iz Mosta, no ona je prošla temeljem činjenice da je bila nositeljica liste Mosta. Damir Kajin, koji je dobio preferencijalnih 3.137 glasova, nije uspio sa svojom listom Istarskih demokrata u koaliciji s Milanom Bandićem prijeći prag, pa su ti glasovi ostali »bačeni«, a zanimljiv je i podatak o glasovima koje je dobila načelnica Omišlja Mirela Ahmetović – solidnih 2.214 glasova, što je čak iznad broja preferencijalnih glasova koje je dobio Slavko Linić, 1.981 glas. To je, naravno, dokaz snage izborne liste na kojoj je bila SDP-ova Ahmetović, no svakako je zanimljivo.

Općenito je zanimljivo analizirati SDP-ovu listu, na kojoj su mnogi od kandidata dobili zanemarivo mali broj preferencijskih glasova, od 1,01 do 0,70 posto, i time dokazali tvrdnje da je lista, osim u svom vrhu, bila kadrovski slaba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.