Doktore, pomozite!

Opasne vrućine: Hitna puna posla zbog ozljeda, opeklina i alergijskih reakcija

Sanja Gašpert

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Može se konstatirati da trenutno uopće nemamo povećan broj dijagnoza koje bi se mogle direktno povezati s djelovanjem ekstremno visokih temperatura zraka. Naši sugrađani i turisti uglavnom se pridržavaju naputaka liječnika, kaže ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat



RIJEKA Špica turističke sezone te velik broj gostiju i turista, uz visoke temperature zraka i novi, zasad najjači toplinski val koji je zahvatio područje cijele Hrvatske,  zadao je pune ruke posla djelatnicima hitne medicinske pomoći. Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije u srpnju tako bilježi ukupno 2919 hitnih intervencija na terenu, na području cijele županije, što je u odnosu na lipanj 460 intervencija više.


Po broju terenskih intervencija prednjače Rijeka, Krk, Crikvenica i Opatija. Istovremeno, u srpnju su bila ukupno 2302 ambulantna pregleda u prostorijama za reanimaciju turističkih ispostava, što je 500 pregleda više nego u lipnju. Najviše ambulantnih pregleda bilježe ispostave u Rabu, Malom Lošinju i Delnicama.


U srpnju je obavljeno ukupno 55 letova helikoptera koji su s kvarnerskih otoka prevezli ukupno 69 pacijenata na helidrom Delta u Rijeci. Prosječan broj intervencija u cijeloj županiji po jednom danu je oko 100.




– Po etiologiji, uvjerljivo najviše imamo različitih vrsta ozljeda, a ostala etiologija ne odskače od uobičajenog prosjeka. Osim ozljeda, javljaju nam se i kronični bolesnici s tegobama koje predstavljaju pogoršanje njihove osnovne bolesti. Osim toga, uobičajene su i opekline od sunca, alergijske kožne reakcije i slično. Ponavljam, najviše odskaču razne vrste ozljeda vezane za boravak na otvorenom, kao što su oguljotine, razderotine, lom ruke ili noge, ozljede nastale u prometu i slično – kaže ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat. Dodaje kako je, ipak, u srpnju bilo čak za 6 posto manje smrtnih slučajeva nego u prethodnim mjesecima.



Što se tiče vremena, i jučer su Hrvatskom vladale izrazito visoke temperature zraka. Najtopliji hrvatski grad u 15 sati bio je Knin, gdje je izmjereno čak 40,8 stupnjeva Celzijevih. Senj i Pazin u isto su se vrijeme grijali na vrućih 38, a Rijeka na 36,4 stupnja. Sat ranije, u 14, na Kukuljanovu je izmjereno čak 39 stupnjeva, u Pazinu 38,6, a a Rijeci 37,8 stupnjeva. Zagrijalo se i more, čije su se temperature jučer kretale između 25 i 28,8 stupnjeva. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, pretežno sunčano i vrlo vruće bit će i sljedećih dana. Danas kasno poslijepodne i navečer mala je mogućnost za pljusak i grmljavinu, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Vjetar će biti uglavnom slab, poslijepodne do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu i sjeverozapadnjak. Za vikend će biti većinom sunčano, u unutrašnjosti i nestabilno. Vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu najveća je na zapadu zemlje u noći na ponedjeljak, no ne mogu se isključiti ni u noći na nedjelju. U ponedjeljak slijedi smirivanje. Na sjevernom Jadranu u početku će puhati bura, u noći na ponedjeljak mjestimice i jaka, a poslijepodne posvuda duž obale umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura će biti u padu, osobito u unutrašnjosti.



–  Može se konstatirati da trenutno uopće nemamo povećan broj dijagnoza koje bi se mogle direktno povezati s djelovanjem ekstremno visokih temperatura zraka. Iz toga se može zaključiti da se naši sugrađani i turisti uglavnom pridržavaju naputaka liječnika. Povećan broj intervencija može se povezati jedino s povećanim brojem ljudi u našoj županiji, odnosno velikim brojem turista – kaže Vukobrat.


Podsjeća i na savjete kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina te ističe kako ne treba izlaziti van niti na plažu u vremenu od 10 do 17 sati, treba piti dosta tekućine, najbolje vode, lagano se odjenuti u prozračnu odjeću od prirodnih materijala, koristiti pokrivalo za glavu, jesti laganu hranu, jesti češće male obroke, ne opterećivati se napornim fizičkim radom. Također, kronični bolesnici trebaju redovito uzimati svoju terapiju, potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi i boravi, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, ne ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu te posjećivati rodbinu, prijatelje i susjede koji žive sami.