Ogorčeni priznanjima

Očekivali odlikovanja, dobili komad papira: Riječki darivatelji krvi se razočarani vratili s Pantovčaka

Sanja Gašpert

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Umjesto odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, što je bila dosadašnja praksa, zaslužnim darivateljima krvi sada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila samo priznanja



RIJEKA Dobrovoljni darivatelji krvi koji su krajem listopada u povodu Dana darivatelja krvi bili na primanju kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, vratili su se iz Zagreba razočarani, jer su prvi puta otišli po zasluženo odlikovanje, a vratili se s komadom papira.


Naime, na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa možemo pročitati da se ženama koje su 75 puta dale krv i muškarcima koji su 100 puta dali krv dodjeljuju »visoka državna priznanja i odlikovanja«, odnosno odličje predsjednika Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koje se dodjeljuje »hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota«.


Red dodjeljuje predsjednik Republike na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Tako je nekada bilo! Netko je predložio, a netko drugi prihvatio da dobrovoljni darivatelji krvi nisu više dostojni takvog odlikovanja te im je nedavno predsjednica Republike uručila priznanja.




O tome je na svečanosti podjele zahvalnica darivateljima krvi u Lovranu, govorio i predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto, prenoseći »ogorčenost i razočaranje« darivatelja krvi.


»Krv je život, a vi ste darivatelji toga života i velika vam hvala na tome«, rekla je tom prilikom predsjednica obraćajući se brojnoj skupini od više od 300 darivatelja na Pantovčaku. »Još je dragocjenija spoznaja da krv darujete bez ikakve naknade i očekivanja, osim onog da pomognete bolesnima i ozlijeđenima, da spasite ljudske živote«, dodala je još Grabar-Kitarović, koja je pri tome »pozvala sve one koji ispunjavaju zdravstvene uvjete da daruju krv te da na to potaknu svoje bližnje«, a Crvenom križu zahvalila na organiziranju prikupljanja krvi i drugim humanitarnim akcijama.


– A mi se pitamo, kako je predsjednica mogla dozvoliti da se »darivateljima života« ukine odlikovanje. Radi štednje? Zar ćemo štedjeti na »nacionalnom bogatstvu naše zemlje«? Ali, darivatelji sigurno ne štede sebe, jer se inače u Hrvatskoj godišnje ne bi moglo prikupiti nešto manje od 200.000 doza krvi.


Zar taj čin državnog vrha predstavlja poticaj darivateljima i onima koji to trebaju tek postati? Zar je to poruka koju državni vrh šalje svim našim građanima? Mi tom državnom vrhu poručujemo da ćemo nastaviti darivati krv, darivati život, ali isto tako i dalje ćemo se boriti za naša prava, za naše dostojanstvo. To je samo moralna pljuska darivateljima krvi, koja ih ne smije pokolebati, kazao je Vidotto.