Svi na dobitku

Obnovljena suradnja s riječkom školom: Nakon 25 godina INA stipendira buduće kemičare

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Poticaj za ponovno pokretanje sustava stipendiranja prirodni je odljev zaposlenika, jer će se njihovim odlaskom u mirovinu otvoriti veći broj radnih mjesta u Ini



RIJEKA Posljednji stipendisti Ine u klupama Prirodoslovne i grafičke škole sjedili su prije 25 godina, a nakon četvrt stoljeća ta je naftna korporacija odlučila obnoviti praksu stipendiranja i iz klupa škole koja obrazuje kemijske tehničare regrutirati buduće zaposlenike. Tim povodom zaposlenici kompanije, ujedno i bivši učenici Prirodoslovne i grafičke škole, posjetili su buduće kemijske tehničare te im predočili mogućnosti koje im INA nudi.


Poticaj za ponovno pokretanje sustava stipendiranja, prema pojašnjenju Lovorke Lučić iz ljudskih resursa, prirodni je odljev zaposlenika, jer njihovim odlaskom u mirovinu otvorit će se veći broj radnih mjesta.


– Suradnja sa školom zamišljenja je u tri ciklusa. Prvi korak je posjet školi, a do kraja studenog realizirat će se i posjet učenika rafineriji kako bi im se približio konkretan rad. U prosincu se planira provesti selektivni postupak učenika za stipendije. Ponudit će im se novčane stipendije, kao i mogućnost odrađivanja prakse – kazala je Lučić.


Sinergija gospodarstva i škole




Intencija je da stipendiranje srednjoškolaca ponovno postane uobičajena praksa Ine, kao što je to bilo prije nekoliko desetljeća, a prema riječima ravnatelja Prirodoslovne i grafičke škole Radenka Bradića, u toj sinergiji gospodarstva i škole svi su dobitnici.


– Ovo je tek dio suradnje koju mi kao škola želimo, jer cilj je ostvariti partnerski odnos. Sada je praksa da smjer kemijskih tehničara upisujemo svake druge godine, a uspije li suradnja, zatražit ćemo upis koji bi se realizirao svaku godinu, najavio je ravnatelj.


Ono što su srednjoškolci mogli čuti od bivših učenika te škole je i podatak da se radi o kompaniji koja broji 137 godina postojanja te da je nekada stipendirala i po 120 učenika, odnosno i po četiri razredna odjela školovala su se ciljano za rad u rafineriji.


Velik dio tih stipendista cijeli je svoj radni vijek proveo u rafineriji, a iako svi gosti Prirodoslovne i grafičke škole broje radni staž u desetljećima u istoj kompaniji, složili su se da svo to vrijeme nisu radili isti posao, već da se radi o kompleksu poslova s mogućnošću napredovanja i razvoja.


U rafineriju dobrodošle radnice


Kao manu naveli su smjenski rad, no kako su zaključili, takav rad nosi i benefecije u plaći, ali i slobodnim danima. Ujedno su se osvrnuli i na mit o tome da rafinerijom vlada muški svijet, jer kako su naglasili, to je nekada bilo, dok su danas na sva radna mjesta dobrodošle i pripadnice nježnijeg spola.


Učenici Prirodoslovne i grafičke škole nisu jedini riječki srednjoškolci koji su se družili s gostima iz svijeta rada, jer Ekonomska je škola Mije Mirkovića u okviru cjelotjedne manifestacije Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za učenike organizirala predavanje o sindikalnoj zaštiti prava radnika.


Do kraja tjedna učenici te škole imat će priliku sudjelovati u nizu radionica i predavanja koje će im održati predstavnici različitih gospodarskih grana, a u utorak će se u toj školi održati i sajam vježbeničkih tvrtki Primorsko-goranske županije. Budući ekonomisti sudjelovat će i u maloj školi bankarenja, a posjetit će ih i predstavnici Državnog zavoda za statistiku.