Ne, nisu žurili s biciklističkom stazom pred izbore...

Obersnel tvrdi da je sigurno, a Riječanin prvi dan slomio ruku

Marinko Glavan

Nesretni je čovjek stradao upravo na način na koji su upozoravali ostali vozači bicikala – prednji kotač bicikla upao mu je u šine, nakon čega je pao i slomio ruku. Dok su se gosti smiješili pred objektivima kamera unesrećeni je zaposlenik Autotroleja prebačen do bolnice. – Vrlo skoro će dio koji objektivno možda predstavlja dio problema, a to je prelazak preko željezničke pruge, biti saniran, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA – Vožnja gradskim biciklima po novoj biciklističkoj stazi na Molo longu potencijalno je opasan sport jer staza dijelom prolazi preko otvorenih šina na što su još u srijedu, prilikom predstavljanja gradskih bicikala na lukobranu, ukazali prvi korisnici tog novog vida javnog gradskog prijevoza.


Njihova upozorenja, dobila su, nažalost potvrdu već na samoj svečanosti predstavljanja bicikala, kada je djelatnik »Autotroleja« I.P.(podaci poznati redakciji) koji je s kolegama među prvima provozao gradske bicikle Molo longom, pao i slomio ruku.


Kotač upao u šine


Nesretni je čovjek stradao upravo na način na koji su upozoravali ostali vozači bicikala – prednji kotač bicikla upao mu je u šine, nakon čega je pao i slomio ruku. Prijelom se pokazao kompliciranim te je na koncu podrvrgnut i kirurškom zahvatu nakon kojeg oporavak nastavlja kod kuće.




Kako je stradao daleko od pogleda većine prisutnih na svečanosti otvaranja, okružen tek nekolicinom svojih kolega iz »Autotroleja«, organizatori iz Lučke uprave i Autotroleja su, valjda da pred izbore ne uznemiruju prisutne ugledne goste, među kojima su bili gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, odlučili cijeli incident prešutjeti. 


Dok su se gosti smiješili pred objektivima kamera, vozeći se Molo longom u novom električnom vozilu što ga je u tu svrhu nabavila Lučka uprava, unesrećeni je zaposlenik Autotroleja prebačen do bolnice gdje je utvrđeno da je u incidentu zadobio teške tjelesne ozljede.


Opasna staza


U Lučkoj upravi događaj pokušavaju relativizirati, iako ravnatelj Vlado Mezak neizravno potvrđuje da je staza opasna, budući da i sam kaže kako je u četvrtak zatvoren dio šina na mjestu gdje biciklistička staza prelazi preko njih.


– Ljudi padaju i ozljeđuju se svugdje. Ne postoje sto posto sigurne staze. Osim toga, korisnici gradskih bicikala prilikom njihova preuzimanja potpisuju izjavu da to čine na vlastitu odgovornost. Biciklistička staza na dva mjesta prelazi preko šina. Zbog prigovora smo na jednom od tih mjesta već izvršili zahvat zatvaranja šina, a na drugom ćemo to učiniti čim vremenske prilike to dozvole. Šine su u potpunosti zatvorene i na uređenom dijelu lukobrana kod zgrade Putničkog terminala.


Naša je intencija da se čitava površina lukobrana s vremenom uredi, ali to će iziskivati znatna sredstva. Isto tako, postupno se lukobran oprema i sadržajima, poput bicikala, rekao je Mezak, ipak ne objasnivši zašto se, ako vožnja stazom na lukobranu nije opasna, krenulo u zatvaranje šina na mjestima gdje se one s njom susreću i to naknadno, poslije puštanja bicikala u promet i otvaranja nove staze.


Predizborno vrijeme


Jedno od objašnjenja koje se logično nameće je ono da su bicikli i staza pušteni u promet prije nego li su poduzete sve mjere za njihovo sigurno korištenje - u tjednu prije izbora. Da posao nije bio gotov u trenutku puštanja u promet, potvrđuje i odgovor gradonačelnika Vojka Obersnela za radio Soundset Trsat, na pitanje o sigurnosti staze.


– Vrlo skoro će dio koji objektivno možda predstavlja dio problema, a to je prelazak preko željezničke pruge, biti saniran, kao u prvom dijelu lukobrana, kazao je tada Obersnel, kao i to da ne vidi problem sa sigurnošću vožnje lukobranom jer »onaj tko vozi bicikl vjerojatno ne vozi isključivo po uređenim stazama i vožnja biciklom podrazumijeva i malo avanturističkog duha«.


Puštanje u promet biciklističke staze i bicikala za vožnju njome na javnom mjestu i o nemalom javnom trošku trebalo bi podrazumijevati i malo odgovornosti za sigurnost iste te javnosti, no pred izbore je, očito, prevagnuo avanturistički duh.  


Iz »Autotroleja« su izrazili žaljenje zbog nesretnog događaja i ozljeđivanja njihovog zaposlenika.


– Iskreno se nadamo da ovakvih događanja u budućnosti neće biti, te smo u kontaktu s Lučkom upravom od koje očekujemo pomoć u smislu prekrivanja tračnica na mjestima gdje prolaze biciklističkom stazom. Vjerujemo da će građani i dalje koristiti javne bicikle koje su od prvog dana vrlo dobro prihvatili, stoji u dopisu Autotroleja o incidentu.