Slučaj tornjeva na Martinkovcu

Obersnel o optužbama Nataše Srdoč: ‘Hrvatska nije najuređenija, ali nije baš ni banana država’

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Obersnel je zaključio da su prijetnje koje upućuje gospođa Srdoč smiješne i nimalo ga ne impresionira zastrašivanje izabranim američkim dužnosnicima



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odbacuje sve optužbe Nataše Srdoč.


– Grad Rijeka ne opstruira ničije investicije pa tako niti investiciju stanogradnje na Martinkovcu, ne uzurpira ničije privatno zemljište niti pogoduje pojedinim privatnim investitorima na štetu drugih investitora, kako to želi prikazati gospođa Srdoč i njezini suradnici. Činjenica je da gospođa Srdoč nikada nije Gradu Rijeci dostavila Pismo namjere ili predstavila potencijalne investitore, što je redovita praksa prilikom ulaganja ovakvog tipa. Također, gospođa nikada nije navela o kojim se investitorima radi niti je Grad Rijeku upoznala sa studijskom osnovom iz koje proizlaze sada objavljene vizualizacije. Istovremeno, od Grada Rijeke imperativno traži promjenu detaljnog plana, prijeti, omalovažava i vrijeđa. Isto tako, gospođa Srdoč i njezini suradnici u svom priopćenju tvrde i da će njezin projekt nebodera na Martinkovcu koji će financirati još uvijek nepoznati investitori postati istaknuta međunarodna studija (case study) koja će pomoći američkim izabranim dužnosnicima i američkom ministarstvu financija u provođenju zakona Global Magnitsky Act – principijelnom pristupu kojim se kažnjavaju strani državni dužnosnici u slučajevima korupcije i kriminala. Dakle, ovaj će projekt, tvrde gđa Srdoč i njezini suradnici, američkim dužnosnicima i američkom ministarstvu financija pomoći u provođenju zakona kojim se kažnjavaju strani dužnosnici, a poslužit će i donatorima, uključujući Svjetsku banku, IMF, Europsku uniju itd. Koliko je to realno, neka procijeni svatko za sebe. Meni ostaje tek reći da Grad Rijeka sa svim bankarskim institucijama koje su navedene već godinama surađuje i zajednički realizira niz projekata. Primjerice, Svjetska banka je bila prvi ulagač u razvoj projekta odvodnje Aglomeracije Rijeka, a potom je financiranje preneseno na fondove EU-a iz kojih Grad Rijeka redovito povlači sredstva za različite gradske projekte putem aplikacija, suradnje u regionalnim projektima i slično – izjavio je Obersnel.


On je zaključio da su prijetnje koje upućuje gospođa Srdoč smiješne i nimalo ga ne impresionira zastrašivanje izabranim američkim dužnosnicima.




– Jer, iako Hrvatska nije najuređenija država, nije niti tzv. banana država, kako to očito gospođa Srdoč zamišlja – zaključio je Obersnel.