Bitka za većinu

Obersnel i uz pobjedu na mukama: SDP će morati tražiti partnere u Gradskom vijeću Rijeke?

Tihana Tomičić

Brojne kombinacije  - gradsko vijeće / arhiva NL

Brojne kombinacije - gradsko vijeće / arhiva NL

Gradsko vijeće Rijeke u ovom mandatu neće brojiti 35 nego 37 članova, a to bi mogao biti i dodatni problem za SDP-ovu koaliciju. Da bi postigla natpolovičnu većinu od 19 mandata u proširenom Gradskom vijeću i imala stabilnu vlast, morat će postizborno koalirati. S kim – to je sada još potpuno neizvjesno



RIJEKA Prema anketi Promocije Plus koju je naručio RTL, a objavio naš list, na izborima za Gradsko vijeće Rijeke koalicija SDP-a i partnera vodeća je pred svima, ali će biti zanimljivo pratiti hoće li uspjeti doći i do natpolovične većine.


Naime, SDP se s partnerima drži na 34,5 posto, dok je HDZ na upola manje sa 17 posto, a slijede AM-Živi zid sa 12 posto, potom Nezavisna lista Hrvoja Burića sa 11,7 posto, pa Lista za Rijeku-Pametno sa 7,2 posto, Most sa 6,2 posto, dok HNS ostaje ispod crte – zasad.


Da bi se, međutim, izračunao novi sastav Gradskog vijeća Rijeke i ovi postoci preveli u mandate, potreban je osnovni podatak, a to je broj izašlih birača i broj glasova koji su ostali ispod crte od 5 posto, što naravno nemamo u ovom trenutku. Ipak, po prosječnim vrijednostima može se doći do broja vijećničkih mjesta, a taj broj kaže da bi SDP-ova koalicija dobila 14 mjesta, HDZ sedam, NL Hrvoje Burić četiri, savez Akcija mladih-Živi zid pet (od čega Akcija mladih tri, a Živi zid dva), potom Lista za Rijeku tri, te Most dva mjesta.


Proširen sastav




Ako bi ušao HNS koji je sada u statističkoj pogrešci jer im po anketi nedostaje 0,5 posto za prelaz praga, tada bi SDP-ov savez pao na 13 mjesta.


Gradsko vijeće broji 35 članova, no da bi se ispoštovali svi zakonski uvjeti o zaštiti prava nacionalnih manjina, s obzirom na sastav lista i imena na njima, realnost je da će vjerojatno ovoga puta u Gradsko vijeće morati ući dva dodatna pripadnika srpske manjine, koji neće »iz prve« uspjeći uskočiti. Dakle, morat će ući dva pripadnika manjine najviše rangirana na listama koje prijeđu prag, opet sukladno izračunu po D’Hontu. U tom slučaju, Gradsko vijeće Rijeke u ovom mandatu neće brojiti 35, nego 37 članova, a to bi mogao biti i dodatni problem za SDP-ovu koaliciju, odnosno većinu više neće činiti 18, nego 19 ruku. Dakle, čak i ako oba pripadnika manjine uđu sa SDP-ove liste i oni dođu do 16 ruku, opet im je teže do većine jer je Gradsko vijeće prošireno i natpolovičnu većinu čini 19 mandata.


Iz ovoga je jasno da bi SDP-ova koalicija, želi li kao najbrojnija oformiti većinu i imati stabilnu vlast, svakako trebala postizborno koalirati. S kim – to je sada još potpuno neizvjesno.



Oni kojima će se SDP svakako morati obratiti za postizbornu suradnju sigurno su Akcija mladih i Lista za Rijeku, stoga smo njihove predstavnike pitali bi li pristali na koaliciju i pod kojim uvjetima.


Švorinić (Lista za Rijeku): Kandidirat ćemo za predsjednika Gradskog vijeća


– S obzirom na činjenicu da istraživanja pokazuju nastavak trenda rasta saveza Lista za Rijeku-Pametno i naša očekivanja prema kojima ćemo u Gradskom vijeću biti stranka s najviše vijećnika iza SDP-a i HDZ-a, kandidirat ćemo svog vijećnika za mjesto predsjednika Gradskog vijeća. U obzir dolazi podrška svih koji prihvaćaju naš program – poduzetnička orijentacija idućeg proračuna, zaštita riječkog identiteta i princip sposobnosti ispred podobnosti u zapošljavanju u gradskoj upravi – kaže Danko Švorinić iz Liste za Rijeku.


Kurelić (Akcija mladih): Nismo bili,niti ćemo biti trgovačka stranka


– Nakon posljednjih anketa apsolutno je jasno da u drugom krugu vladavinu Obersnela i Komadine mogu srušiti samo i isključivo kandidati Akcije mladih, Živog zida, Snage i Alternative. Zato umjesto priča o tome kome ćemo dati podršku u drugom krugu, treba jasno pozvati građane da tu podršku u prvom krugu daju upravo nama. Što se tiče Vijeća, Akcija mladih nikad nije bila niti će biti trgovačka stranka, za razliku od nekih drugih koji se nalaze na listiću, mi se ne prodajemo za fotelje. Imamo jasan program i viziju ovoga grada i županije i svoje ruke ćemo u gradskom i županijskom vijeću dizati kao i do sada – odgovorno i u interesu građana koji su nas izabrali – komentira Bojan Kurelić iz Akcije mladih.



Zaštitne ograde


SDP je s partnerima inače u prošlom mandatu na izborima osvojio 18 mandata, dakle imao je tijesnu većinu, a kad je HNS otkazao poslušnost i prestao glasati za Obersnelove proračune, tada su slomljeni Laburisti – dio ih je prešao na stranu vladajućih, te je gradonačelnik Vojko Obersnel na kraju mirno završio mandat.


Stabilnost predstavničkog tijela jedan je od preduvjeta i za opstanak nositelja izvršne vlasti, dakle gradonačelnika. Naime, ako nema većinu u Gradskom vijeću, čak i neposredno birani gradonačelnik može biti opozvan, odnosno može biti donesena odluka o raspisivanju novih izbora. Pritom je, naravno, potreban cijeli niz proceduralnih stepenica i postoji velik broj zaštitnih »ograda«, pa se tako slične inicijative ne mogu podnositi bilo kad, nego od jedne do druge mora proći barem šest mjeseci, i slično. No, bez stabilnog Gradskog vijeća nema ni stabilnosti izvršne vlasti, to je jasno.


Stoga će pred šefom lijeve koalicije, ostanu li rezultati ovakvi kao u anketi, biti težak zadatak da nađe pouzdane koalicijske partnere. HDZ i Burićevi to sigurno ne mogu biti, a svi ostali bit će meta pregovora te se može očekivati da Obersnel, ako ostane gradonačelnik, promijeni svoje oholo lice i postane umiljat do kraja kampanje, kako bi kasnije lakše našao postizborne partnere. Najlogičnije je da će suradnju ponuditi Akciji mladih, Živom zidu i Listi za Rijeku (koja je gotovo izašla na izbore sa SDP-om, pa je došlo do spora), a možda čak i Mostu.


S druge strane, ako na neposrednim izborima Obersnela pobijedi Hrvoje Burić ili Kristjan Staničić, oni će imati problem sa SDP-ovom većinom, jer i da se udruže ostaju na tri vijećnika manje od SDP-a.


Iz ovoga je jasno da izbori u Rijeci nipošto neće završiti s drugim krugom 4. lipnja – tek po konstituiranju Gradskog vijeća sredinom lipnja počinje prava politička igra.


Istovremeno, pratit ćemo pokušaje HDZ-a da u Saboru zadrži većinu, a u Rijeci pokušaje SDP-a da zadrži dominaciju na svom terenu.