Odgovor na HDZ-ovu kritiku upućenu riječkom kazalištu

Obersnel: Slušajući Karamarka, vidim klerikalnu državu koju vodi egzorcist istjerujući vragove

Damir Cupać



Gradonačelnik Vojko Obersnel, osvrnuvši se na istup predsjednika HDZ-a na riječkom predizbornom skupu, ocijenio je da je Tomislav Karamarko očito stigao u Rijeku da bi zaprijetio Riječanima da će, ukoliko HDZ pobijedi na izborima, imati puno vremena da razmišljaju o svojim grijesima i da se pokaju.


– Mislim da nam ne pada na pamet pasti ničice pred Karamarka i pokajati se i zbog čega, ikada. A njegov rječnik koji obuhvaća »sotoniziranje, grijehe i pokajanja« prikladniji bi bio za kakav horor film. Slušajući Karamarka, vidim klerikalnu državu koju vodi egzorcist istjerujući razne vragove iz građana koji ne misle kao on. I ne vjerujem da ikakav ponos i zahvalnost Karamarko može osjećati u slobodarskoj Rijeci, eventualno strah i trepet kad udahne slobodan riječki zrak, pa se zato Dvorana Dinka Lukarića morala napuniti onima koji plješću čovjeku što zaziva porobljavanje, političke obračune i otimanje svima koji ne misle kao on, da bi dodijelio valjda stranci koja je već pokazala kako se barata novcem građana, poručio je Obersnel.  


Što se tiče HNK Ivana pl. Zajca, nastavio je riječki gradonačelnik, ono je potpuno u suglasju s riječkim promišljanjem slobode i osude fašizma.




– To Karamarko ne podnosi jer njegova je osuda fašizma prazna gesta, a promišljanja o slobodi vode ga uvijek na spominjanje sotone, grijeha i pokajanja. Prijetnja da će osloboditi riječko kazalište od kulturne okupacije, najbolje pokazuje kako Karamarko i HDZ doživljavaju slobodu. Zbog toga bi sada komotno mogli zadjenuti značku »stranka najopasnijih namjera«.  Svi mi, nažalost, i bez da nas Tomislav Karamarko podsjeti, znamo kako smo prošli s HDZ-om na vlasti. Ta je »domoljubna koalicija« odavno uvalila Hrvatsku u glib uglađenom krađom i pljačkom, a sad joj nudi kopanje još dubljeg gliba dokidanjem ljudskih sloboda, sloboda mišljenja i izražavanja. Pa ja zbilja ne znam, može li niže, naveo je Obersnel. Dodao je da ipak može, čitajući razmišljanja Ladislava Ilčića iz HRAST-a.


– Čini se da može i niže od onoga što Karamarko i HDZ nude. Rado bih odgovorio Karamarku da je specifično u Rijeci, hrvatstvo njegovano paralelno s prihvaćanjem svih ostalih nacija, paralelno s multukulturalnošću i dubokim razumijevanjem pojma tolerancije.  Hrvatstvo u Rijeci nikada nije bilo plemensko, kako ga shvaća Tomislav Karamarko. Rijeka zato uopće ne razumije jezik horor pećine u kojoj jedna nacija strepi od bilo koje druge i u kojoj bi se oni koji misle drugačije trebali kajati. Nama različitosti nisu grijesi nego bogatstva. I mi nismo ni u kakvoj okupaciji. Ponajmanje kulturnoj. Zato za Karamarka samo jedna poruka iz Rijeke – no pasarán, ili po domaću – neće pasat!, zaključio je Obersnel.


Na predstavljanju izbornog programa Domoljubne koalicije u Rijeci, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko spomenuo je HNK Ivana pl. Zajca koje, kako je kazao, »nažalost više nije ni hrvatsko ni narodno i postalo je prostor kulturne okupacije u kojemu se izvrgava ruglu hrvatska kultura i hrvatski narod. I to ćemo promijeniti nakon 8. studenoga« – poručio je Karamarko.