Komentar na inicijativu Hrvoja Burića

Obersnel: Rijeci ne treba spomenik Franji Tuđmanu; niti jednom nije službeno posjetio naš grad

Tihana Tomičić

"Ne, ne vidim razloga da Rijeka dobije spomenik Franji Tuđmanu. A ako me pitate zašto, reći ću vam: dok je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman niti jednom nije službeno posjetio Rijeku, jedino je dolazio na stranačke skupove HDZ-a. Dakle, protiv sam, osim ako Gradsko vijeće ne odluči drugačije – izjavio je kandidat koalicije Ri2020. za gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel



 


RIJEKA Ne, ne vidim razloga da Rijeka dobije spomenik Franji Tuđmanu. A ako me pitate zašto, reći ću vam: dok je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman niti jednom nije službeno posjetio Rijeku, jedino je dolazio na stranačke skupove HDZ-a. Dakle, protiv sam, osim ako Gradsko vijeće ne odluči drugačije – izjavio je kandidat koalicije Ri2020. za gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel, na posljedjoj tiskovnoj konferenciji uoči drugog kruga izbora, komentirajući inicijativu HDZ-ovog kandidata Hrvoja Burića.


– Kad sam govorio o dugogodišnjoj opstrukciji HDZ-ovih vlada prema Rijeci, nisam tražio alibi za sebe ni SDP. Ali građani moraju biti svjesni da se moglo više i bolje da je bilo političke volje u državnoj vlasti. I smiješno mi je kad me podsjećaju da je država ulagala i u Sveučilište i u ceste u Rijeci – pa naravno da jest, valjda je Rijeka dio Republike Hrvatske! Ja ne osporavam učinjeno, ali treba znati punu istinu – dodao je Obersnel. 


Komentirao je i izjave HDZ-ovog Davora Stiera koji ga je prozvao da Rijeka nije dovoljno koristila EU sredstva: ‘Dobio sam lekciju, a sudjelovali smo u EU projektima vrijednim 70 milijuna eura. Pritom, u vrijeme HDZ-a iskorištenost EU fondova bila je 36 posto, a sada čak 75 posto’. 


Obersnel je sretan što u Hrvatskoj danas oko riječkog prometnog pravca postoji opći konsenzus, a raduje se i što je njegov izborni program rezultat šire društvene rasprave.


– To nije moj program, niti program SDP-a ili drugih stranaka koalicije. To je program šire zajednice u Rijeci, i zato imamo dodatnu odgovornost da ga realiziramo, rekao je.


Kandidati za zamjenike Marko Filipović i Miroslav Matešić ističu da je Rijeka u zadnje četiri godine dobila 26 kilometara vodovodne mreže, 15 km kanalizacije, 78 km plinske mreže, na stotine POS-ovih stanova i nove vrtiće, a čak 13.000 građana je obuhvaćeno socijalnim programom.


– Bazen na Kantridi bilježi milijun ulazaka – kazali su kandidati. 


Obersnel je ponosan i zbog riječkih specifičnosti: 


– Dvaput smo proglašeni najtransparentnijom gradskom upravom, dobili smo jedinstveni Islamski centar, imamo najveći obuhvat besplatne bežične mreže, Art kino bilježi 80.000 postjeta, imamo najljepšu urbanu plažu Ploče, bus je noću besplatan za mlade, a umirovljenici imaju besplatne informatičke tečajeve. Uza sve to, Rijeka ima i jedinstveni Astronomski centar koji je, usput rečeno, već otkrio dvije promjenjive zvijezde – rekao je Obersnel.