Gradonačelnik se osvrnuo na mandat

Obersnel: Da sam mogao, uzeo bih još više kredita

Damir Cupać

Svi oni koji kritiziraju zaduženje Grada zaboravljaju da je kamatna stopa niža od kamatne stope HBOR-a, a to znači da je iznosila dva do 2,5 posto, izjavio je gradonačelnik



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel na posljednoj mjesečnoj konferenciji za riječke novinare u ovom mandatu, osvrnuvši se na protekle četiri godine vlasti, ocijenio je da je zadovoljan učinjenim, da ništa ne bi mijenjao, a da mu je žao što je država onemogućila još veći plasman municipalnih obveznica budući da je tada cijena kapitala bila povijesno niska.


– Nismo uspjeli realizirati sve što smo planirali jer je gospodarska situacija u Hrvatskoj, pa tako i u Rijeci, loša. Sve se to odrazilo na cijenu kapitala, odnosno na zatvaranje financijske konstrukcije za neke projekte. U protekle četiri godine ne bih ništa promijenio, osim što mi je žao što u prethodnom mandatu nismo osigurali kredite u još većem iznosu za projekte kao što su Muzej moderne i suvremene umjetnosti i novu Gradsku knjižnicu. Šteta se može izraziti konkretnim iznosima, a riječ je o desetinama milijuna kuna. Nastala je zbog toga što nam je država onemogućila izdavanje gradskih obveznica u iznosu koji smo željeli i dinamikom koju smo planirali. Svi oni koji kritiziraju zaduženje Grada zaboravljaju da je kamatna stopa niža od kamatne stope HBOR-a, a to znači da je iznosila dva do 2,5 posto. Žao mi je što zaduženje nije bilo veće, izjavio je Obersnel. 



Riječki je gradonačelnik izdvojio i podatke o porastu turističkih dolazaka, te noćenja u Rijeci zahvaljujući otvaranju hostela. On je uvjeren da Grad Rijeka može imati velike dobrobiti od strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije za koje ima spremne projekte. Na kraju je Obersnel najavio otvorenje mosta preko rijeke Vuke, a što je dar Grada Rijeke Vukovaru vrijedan oko 2,5 milijuna kuna.





Riječki gradonačelnik ocijenio je da gradskom proračunu u ovom trenutku ne treba rebalans.


– Priču o rebalansu slušamo svake godine. Nema nikakve potrebe za rebalansom, poručio je Obersnel.


U osvrtu na protekli mandat od 2009. godine do 2013. godine Obersnel je naglasio da je od početka ulaska na Korzo 16, na gradonačelničko mjesto, uveo praksu objavljivanja mandatnog izvješća, iako ga na to zakon nije obvezivao. Riječ je o knjizi od preko 200 stranica.


– To je naš doprinos transparentnosti Grada i dokaz fer odnosa prema građanima. U dva mandata dobili smo i nagradu kao najtransparentniji grad, rekao je Obersnel.


Nakon toga je uslijedilo nabrajanje kapitalnih investicija koje su, prema Obersnelovoj ocjeni, omogućile nastavak investicijskog ciklusa, ali i podizanje komunalnog standarda. Posebno je izdvojio dobru suradnju sa Sveučilištem kojega je ocijenio kao nositelja razvoja.


– U protekle četiri godine 576 milijuna uloženo je u prometnu i ostalu komunalnu infrastrukturu. Za različite programe socijalne skrbi izdvojeno je preko 200 milijuna kuna, a socijalni program obuhvatio je 19.000 korisnika. Važno je naglasiti da 95 posto korisnika socijalnog programa ne bi imali pravo na razne oblike pomoći kada bi se postavio državni cenzus. Mi smo cenzuse povećali kako bi pomogli našim sugrađanima. Ulagalo se i u stanogradnju, a s programom Društveno poticane stanogradnje nastavit će se i dalje. Za nekoliko dana počet će izgradnja zgrade s 95 stanova na Hostovom bregu, a do kraja ove godine trebala bi početi izgradnja stanova na Martinkovcu. Izgradili smo vrtiće na Srdočima i Drenovi, brzo će početi izgradnja vrtića na Pehlinu, kazao je Obersnel.